GRİPTEN KORUNMAK İÇİN 8 KRİTİK KURAL - Amasya GazetesiAmasya Gazetesi

19 Mart 2024 - 09:10

GRİPTEN KORUNMAK İÇİN 8 KRİTİK KURAL

GRİPTEN KORUNMAK İÇİN 8 KRİTİK KURAL
Son Güncelleme :

20 Ocak 2020 - 10:17

201 views

Halk arasında ‘domuz gribi’ olarak bilinen H1N1 virüsünün de yer aldığı gribal enfeksiyonlar, son günlerde 7’den 70’e pek çok kişiyi etkisine alırken, özellikle kalabalık ve kapalı ortamlar bulaşma riskini çok daha artırıyor. Amasya İl Sağlık Müdürü Dr. Öner Nergiz, her yıl kış aylarında artış gösteren ve son dönemde sıkça karşılaşılan gribal enfeksiyonların insandan insana öksürük ve hapşırıklarla havaya saçılan virüsler nedeniyle kolayca bulaştığını belirterek “H1N1’in de yer aldığı gribal enfeksiyonlar; yüksek ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı/tıkanıklığı, kuru öksürük, yaygın kas ağrıları gibi belirtilerle ortaya çıkarken, zatürreye varan ciddi hastalıklara yol açabiliyor” diyor. Hastalığın virüs bulaştıktan sonra 18-72 saat arasında ortaya çıktığını belirten Dr. Nergiz, alınacak bazı basit ama etkili önlemlerle gripten korunmanın mümkün olduğunu vurguluyor. İl Sağlık Müdürü Nergiz, alınacak 8 kritik önlemi anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Kapalı ve kalabalık ortamlarda bulunmayın
İl Sağlık Müdürü Nergiz, “Özellikle okullar, kreşler, toplu taşıma araçları ve alışveriş merkezleri gibi kalabalık ortamlar virüslerin kolayca bulaşmasına neden oluyor. Bu nedenle şart değilse kalabalık ve kapalı ortamlardan kaçının. Bulunduğunuz ortamda pencereleri ara sıra açarak içeri temiz hava girmesini sağlayın.
Birbirinizi görünce hemen öpmeyin
Virüsler havaya yayılan tükürük damlacıkları nedeniyle çok çabuk bulaştığından birbirinizi görünce hemen öpmeyin, uzaktan başınızla selam vermekle yetinin. Çok yakın mesafeden konuşmamaya özen gösterin. Hasta kişilerle de yakın temastan kaçının.
Sağlıklı beslenin
Salgına karşı vücut direncinizin kuvvetli olması şart. Bu nedenle bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için sağlıklı beslenin. Kahvaltı başta olmak üzere ana öğünlerinizi geçiştirmeyin. Yumurta, balık, yoğurt, ceviz, badem, fındık, mevsim sebzeleri ve mevsim meyvelerini mutlaka düzenli tüketin. Dengeli ve kaliteli beslenin, bol su için.
Düzenli uykuya dikkat edin
Gripten korunmak için sağlıklı beslenme ve hijyen kadar sağlıklı bir uyku da şart dedi.

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.