DAHA ÇOK FİDAN DAHA ÇOK TARIMSAL KALKINMA - Amasya GazetesiAmasya Gazetesi

22 Kasım 2024 - 21:57

DAHA ÇOK FİDAN DAHA ÇOK TARIMSAL KALKINMA

Son Güncelleme :

13 Aralık 2019 - 17:53

454 views

Amasya Valiliği himayesindeki ‘Tarım Şehr-i Amasya’ programı kapsamında uygulanan ‘Amasya İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Eylem Planı’ çerçevesinde desteklenen ürünlerin fidanlarının çiftçilerimize dağıtımı gerçekleştirildi.
Saraydüzü Kışla Binası Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleşen törene, Vali Dr. Osman Varol, Garnizon Komutanı Piyade Albay Mehmet Atlı, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Çoban, daire amirleri, diğer yetkililer ve çiftçilerimiz katıldı.
Vali Varol, plan kapsamında hayata geçirilen Amasya Misket Elması Üretiminin Arttırılması Projesi, Amasya Elması Uygulama Gen Bahçesi Projesi, Bağcılığın canlandırılması ve geliştirilmesine yönelik Yüksek Sistem Bağ Yetiştiriciliği Projesi, Alternatif ürün tarımının yaygınlaştırılmasına yönelik Kapama Trabzon Hurması Bahçe Tesisi Projesi, Kapama Hünnap Bahçesi Tesisi Projesi ve Çilek Yetiştiriciliği Projesi’ne ilişkin hedeflere değindi.
Çok önemli ve kıymetli bir tarım potansiyeline sahip olan şehrimizde fidan dağıtımlarının toprak analizlerine göre gerçekleştiğine işaret eden Vali Varol, Amasya Valiliği İl Özel İdaresi’nin sulama altyapısı projeleri ve tarımsal desteklemelerin artarak devam edeceğini vurgulayarak çiftçilerimizden topraklarımıza sahip çıkarak boş bırakmamalarını istedi.
Projelere ve dağıtımı yapılan fidanlara ilişkin bilgiler veren İl Tarım ve Orman Müdürü Zekeriya Şeker, konuşmasında şunları ifade etti.
“Amasya Misket Elması Üretiminin Arttırılması Projesi” ve “Amasya Elması Uygulama Gen Bahçesi Projesi”
Üretimde daha fazla söz sahibi olmak, gen kaynaklarını korumak, sahip çıkmak, tanıtmak ve dinamik bir pazarlama gücü katmak adına İl Müdürlüğümüz tarafından yapılan çalışmalar sonucu Amasya Misket Elması Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde 424 sayı numarası Menşe İşareti kapsamında tescil edilmiştir. Amasya Misket Elmasının üretim alanı ve miktarını takip etmek, gen kaynaklarına sahip çıkmak, marka değerini korumak adına ilimizde Amasya Misket Elması üretimi gerçekleştirilen kapama meyve bahçeleri kayıt altına alınmıştır.
Ülkemizde 151 Bin dekar alanda 217 Bin ton Amasya Elması üretimi gerçekleşmekte olup, İlimizde 4 Bin dekar alanda 11 Bin ton üretim gerçekleşmektedir. İlimiz Amasya Elması üretiminde Ülke genelinde 3. sırada yer almaktadır.
Hazırlanan proje ile; üretimin arttırılması, modern tekniklerle kapama Amasya Misket Elması bahçesi kurulması, elma üretimindeki yeni tekniklerin çiftçilere öğretilmesi, üreticiler için tekrar cazip hale gelebilmesi için Amasya’mızın azalmaya yüz tutmuş bu değerini korumak amaçlanmıştır.
“Amasya Elması Üretiminin Artırılması Projesi” bütçesinin tamamı İl Özel İdaresi tarafından karşılanmıştır. Proje süresi 10 yıl olup 1. Etabın süresi 2018 üretim sezonundan başlamak üzere 5 yıldır. İl Özel İdaresi ihalenin kaldığı firma ile fidan üretim sözleşmesi imzalamıştır. Sözleşme gereği 2018 yılından başlamak üzere 5 yıl süre ile her yıl toplam 5.000 adet (100 dekarlık), 5 yılda toplam 25.000 adet (500 dekarlık) fidanın üretiminin yapılmasını sağlanacaktır.
Proje kapsamında 06.12.2018 tarihinde 5.000 adet (100 Dekar) Amasya Misket Elması fidanı İl Müdürlüğümüzce teslim alınarak ilimiz il merkez ve ilçelerinde üretim yapan 24 çiftçimize dağıtımı yapılmıştır.2018 yılı toplam proje tutarı 40.050 TL’dir.
2019 yılında toplam proje tutarı 48.600 TL olan 5.000 adet (100 Dekar) Amasya Misket Elması fidanı İl Müdürlüğümüzce ilimiz il merkez ve ilçelerinde üretim yapan 13 çiftçimize dağıtımı yapılmıştır. Ayrıca Gökhöyük Tarım İşletmesi Müdürlüğüne “Amasya Misket Elması Uygulama Gen Bahçesi Kurulumu Projesi” kapsamında 10 dekar alanda fidan dikimi gerçekleştirilmiştir.
Bağcılığın canlandırılması ve geliştirilmesine yönelik ‟Yüksek Sistem Bağ Yetiştiriciliği Projesi”
Üzüm ülkemizde sofralık, kurutmalık ve şıralık olarak sınıflandırılmakla birlikte hiç bir ülkede görülmeyecek kadar farklı şekillerde değerlendirilmektedir. Bunlar üzüm suyu, koruk suyu, pekmez, köme, konserve, sirke, pestil vb. şekilde sıralanabilir.
Ülkemizde 4,2 Milyon dekar alanda 3,9 Milyon ton üzüm üretimi gerçekleşmekte olup, İlimizde yaklaşık 8 Bin dekar alanda 10 Bin ton üretim gerçekleşmektedir. İlimizde üretilen sofralık çekirdekli ve şaraplık üzüm çeşitleri iç pazarda tüketilmektedir.
İlimizde yaygınlaştırılmak istenen Yüksek Sistem Bağcılık (telli terbiye sistemi) modeli; toprak işleme, budama, hasat ve ilaçlı mücadele konusunda daha elverişli, ürün verimi ve ürün kalitesi açısından avantajlı ayrıca makineli tarıma da uygun bir sistemdir.
Hazırlanan proje ile; çiftçilerimizin gelirini arttırmak, kadın çiftçilerimizin tarımsal üretimdeki etkinliğini arttırmak, İlimizde hali hazırda uygulanmakta olan eski bağcılık metotları yerine modern (yüksek sistem) bağcılık sistemine geçilmesi, üzüm ve salamuralık yaprak üretiminde verim ve kaliteyi yükseltmek, bağcılığa uygun tarım arazilerinin en ekonomik şekilde değerlendirilerek bağ alanlarının il genelinde yaygınlaştırılmak amaçlanmıştır.
Toplam tutarı 210.000 TL olan projede telli terbiye sistemi için gerekli olan malzemelerin bütçesi %50 İl Özel İdaresi %50 çiftçiler tarafından karşılanmıştır. Merkez ve ilçelere bağlı köylerde 25 çiftçimize her biri en az 1 dekar en fazla 2 dekar olmak üzere toplam 40 dekar yüksek sistem bağ tesisi kurulacaktır.
Alternatif ürün tarımının yaygınlaştırılmasına yönelik ‟Kapama Trabzon Hurması Bahçe Tesisi Projesi”
Trabzon hurması taze olarak veya kurutularak tüketilmekle birlikte; tatlı, dondurma, marmelat, kek, sos, püre, krema ve muhallebi yapımında kullanılarak da tüketilmektedir. Trabzon hurması kurusunun ekonomik değerinin yüksek olması üretimin kurutularak da değerlendirilmesini sağlamaktadır.
Ülkemizde 28 Bin dekar alanda 47 Bin ton Trabzon hurması üretimi gerçekleşmekte olup, İlimizde 128 dekar alanda 626 ton üretim gerçekleşmektedir.
Trabzon Hurmasının fazla miktarda hastalık ve zararlı konukçusunun bulunmaması ve yüksek gelir elde edilmesi alternatif bir ürün olma özelliğini arttırmaktadır. Hazırlanan proje ile; geleneksel üretim kalıplarından sıyrılıp rekabet gücü yüksek, verimli ve kaliteli bitkisel üretim modeline geçmek için katma değeri yüksek yeni ve alternatif ürünlerin yöre ile buluşturularak yöre tarımına kazandırılması amaçlanmıştır.
Toplam tutarı 50.400 TL olan projede fidan bedelinin %50’si İl Özel İdaresi %50’si çiftçiler tarafından karşılanmıştır. Merkez ve ilçelere bağlı köylerde 35 çiftçimize her biri en az 2 dekar olmak üzere toplam 100 dekar kapama bahçe tesisi için gerekli olan fidan verilecektir.
Alternatif ürün tarımının yaygınlaştırılmasına yönelik ‟Kapama Hünnap Bahçe Tesisi Projesi”
Hünnap meyvesi taze olarak veya kurutularak tüketilmekle birlikte; çay şeklinde ve reçel olarak da tüketilmektedir.
Ülkemizde 1.621 dekar alanda 792 ton Hünnap üretimi gerçekleşmekte olup, İlimizde 268 dekar alanda 264 ton üretim gerçekleşmektedir. İlimiz Hünnap üretiminde Ülke genelinde 1. sıradadır.
Hünnabın erken yaşta meyve verimine başlaması, fazla miktarda hastalık ve zararlı konukçusunun bulunmaması ve yüksek gelir elde edilmesi alternatif bir ürün olma özelliğini arttırmaktadır. Hazırlanan proje ile; küçük ve dar alanlarda yetiştiricilik yapan ilimiz üreticilerine az masraf ve daha az mücadele ile kalite, kantite ve pazar değeri yüksek olan hünnap bitkisini tanıtmak amaçlanmıştır.
Toplam tutarı 52.570 TL olan projede fidan bedelinin %50’si İl Özel İdaresi %50’si çiftçiler tarafından karşılanmıştır. Merkez ve ilçelere bağlı köylerde 35 çiftçimize her biri en az 2 dekar olmak üzere toplam 100 dekar kapama bahçe tesisi için gerekli olan fidan verilecektir.
Alternatif ürün tarımının yaygınlaştırılmasına yönelik ‟Çilek Yetiştiriciliği Projesi”
Çilek taze olarak tüketilmesi yanında, dondurularak ya da kurutularak daha sonra kullanım için saklanabilir. Gıda sanayinde tatlı, pasta vb. çok farklı gıda formülasyonlarında kullanılan çilek reçel ve marmelat üretiminde en çok tercih edilen meyvelerdendir. Ayrıca çilekli süt, dondurma ve yoğurt gibi süt ürünlerinin üretiminde çilekten faydalanılır.
Ülkemizde 161 Bin dekar alanda 441 Bin ton çilek üretimi gerçekleşmekte olup, İlimizde 247 dekar alanda 276 ton üretim gerçekleşmektedir. Hazırlanan proje ile; İlimizde yeni yaygınlaşan çilek tarımını geliştirmek, dar alanlardan yüksek gelir sağlayarak üreticilerin refah seviyesini yükseltmek amaçlanmaktadır.
Toplam tutarı 254.085 TL olan projede fide bedelinin %50’si İl Özel İdaresi %50’si çiftçiler tarafından karşılanmıştır. Merkez ilçe ve köylerde 21 çiftçimize her biri en az 1 dekar olmak üzere toplam 50 dekar kapama bahçe tesisi için gerekli olan fide verilecektir.

YORUM YAP

Cevabı iptal etmek için tıklayın.

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Exit mobile version