AMASYA’NIN HAVA KALİTESİNE İLİŞKİN EMİSYON ENVANTERİ ÇALIŞTAYI - Amasya GazetesiAmasya Gazetesi

29 Mart 2024 - 08:01

AMASYA’NIN HAVA KALİTESİNE İLİŞKİN EMİSYON ENVANTERİ ÇALIŞTAYI

AMASYA’NIN HAVA KALİTESİNE İLİŞKİN EMİSYON ENVANTERİ ÇALIŞTAYI
Son Güncelleme :

08 Şubat 2020 - 9:01

248 views

Şehirlerde Hava Kalitesinin İyileştirilmesi ve Kamuoyu Farkındalığının Artırılması (CityAir) Projesi Kapsamında, Amasya’nın hava kalitesine ilişkin emisyon envanteri çalıştayı yapılıyor.
Türkiye’de 31 ilin hava kalitesinin arttırılması amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen CityAir projesi kapsamında Amasya’dan hava kalitesi yönetiminden sorumlu yetkililerin katıldığı Orta Karadeniz hava kalitesi emisyon envanteri çalıştayı 4 – 7 Şubat tarihlerinde Sinop’ta düzenleniyor.
Günümüzde hava kirliliği, insan sağlığını tehdit eden çevresel problemlerin başında geliyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından açıklanan 2019’da dünyanın karşılaştığı en önemli sorunlar listesinde de zirvede hava kirliliği yer alıyor. Dünyada her 10 kişiden 9’u kirli hava soluyor ve yılda 7 milyon insan hava kirliliğinin sebep olduğu hastalıklar yüzünden hayatını kaybediyor. Solunum ve akciğer hastalıklarını doğrudan tehdit eden hava kirliliği, çocukların zihinsel gelişimini de önemli oranda etkiliyor. Ayrıca yapılan tıbbi araştırmalar, solunan kirli havanın akciğer kanserinin önemli etkenlerinden biri olduğunu ortaya koyuyor.
Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen Şehirlerde Hava Kalitesinin İyileştirilmesi ve Kamuoyu Farkındalığının Artırılması CityAir projesi, Türkiye’nin Avrupa Birliği Çevre Müktesebatı ve taraf olduğu uluslarararası sözleşmeler doğrultusunda, vatandaşların soluduğu havanın kalitesini, yaşam kalitesini yükseltmeyi ve kamuoyunda farkındalık oluşturmayı hedefliyor.
Proje kapsamında, yerel yönetimlerin ve illerde konuyla ilgili paydaşların, hava kalitesi yönetiminde emisyon envanteri oluşturma ve modelleme bileşenleriyle, konuyu vatandaşlarımıza nasıl anlatmaları gerektiğinin yöntemleri aktarılıyor. Artan farkındalık ve etkin mücadele ile uzun vadede hava kirliliğine ilişkin bilgi sahibi olma oranının önemli ölçüde artması bekleniyor.
Ülkemizde başlıca evsel ısınma, ulaşım ve sanayi kaynaklı kirleticilerin olumsuz olarak etkilediği hava kalitesi, insan sağlığının yanı sıra ekonomiye de önemli oranda zarar veriyor

YORUM YAP

Cevabı iptal etmek için tıklayın.

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Exit mobile version