MERZİFON HAVALİMANI YENİ TERMİNAL BİNASININ AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİRİLDİ - Amasya GazetesiAmasya Gazetesi

18 Nisan 2024 - 08:32

MERZİFON HAVALİMANI YENİ TERMİNAL BİNASININ AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

MERZİFON HAVALİMANI YENİ TERMİNAL BİNASININ AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Son Güncelleme :

19 Aralık 2022 - 16:25

311 views

Amasya Merzifon Havalimanı, her yıl artan yolcu ve yük taşıma kapasitesi ile bölgemizin önemli ulaşım merkezlerinden birisi konumundadır. Ancak, Havalimanımızın terminal binası artan talebi karşılamada gittikçe yetersiz kaldığından dolayı, 2021 yılında genişletme ve yenileme çalışmalarına başlanmıştır. Genişletme çalışmaları süresince Havalimanımızı kullanan yolcularımızın mağdur olmaması için ARFF Garajı geçici terminal olarak kullanılmıştır.

Yaklaşık 10,5 Milyon TL bütçeyle, günümüz havayolu taşımacılığı standartlarına uygun 750 m2’lik bir alana kavuşan Terminal Binasının açılışı; Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Adil Karaismailoğlu, Valimiz Mustafa Masatlı, Amasya Milletvekilleri M. Levent Karahocagil ile Hasan Çilez, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Hüseyin Keskin, Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı, İl ve İlçe Protokolü, siyasi parti temsilcileri, diğer protokol üyeleri ve vatandaşlarımızın katılımıyla gerçekleştirilen törenle yapıldı.

Törende birer konuşma gerçekleştiren Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Hüseyin Keskin, Amasya Milletvekilleri M. Levent Karahocagil ile Hasan Çilez; Amasya Merzifon Havalimanı Yeni Terminal Binası’nın Amasya’mıza ve bölgemize hayırlı uğurlu olmasını dilediler.

Valimiz Mustafa Masatlı, açılış töreninde yaptığı konuşmada, şu ifadelere yer verdi: “Sayın Bakanım, öncelikle İlimize teşriflerinizden ötürü teşekkür ediyor,  hoş geldiniz diyorum.

Son 20 yıllık süreçte Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN Beyefendinin liderliğinde, Ülkemizin eğitim, ulaştırma, sağlık, tarım, sanayi ve her alanda geçirdiği büyük gelişim ve dönüşüm hepimizin malumudur.

Özellikle Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın görev alanına giren yatırımlarla, Ülkemiz modern duble yollara, hızlı tren hatlarına ve limanlara kavuşmuştur. Tüm dünyanın takdir ettiği, Avrupa’da birinci sıralara yükselen İstanbul Havalimanı gibi, birçok ilimizde modern havalimanları inşa edilmiştir. Tabii ki İlimizde bu yatırımlardan üst seviyede faydalanmıştır.

Bugün de İlimizdeki bu yatırımların bir yenisi olan, Amasya Merzifon Havalimanı Yeni Terminal Binasının açılışını gerçekleştiriyoruz.

Bu vesileyle Ülkemize ve İlimize kazandırılan sayısız yatırım ve hizmetler için seferber olan, imkan sağlayan ve bizlere vizyon çizen, Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı arz ediyor, Terminal Binasının yapılmasında emeği geçen başta şahsınız olmak üzere, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğümüze ve emeği geçen herkese teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Adil Karaismailoğlu törende yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Kıymetli Katılımcılar, Sevgili Amasyalılar, Şehzadeler şehri, Evliyalar diyarı Amasya’da, Şehrimizin ulaşım merkezlerinden Merzifon Havalimanı’nın yeni terminal binasının açılışı vesilesiyle sizlerle bir araya gelmekten duyduğum memnuniyeti ifade ediyor, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.

Kıymetli Amasyalılar, tarih boyunca Ülkemiz, kıtaların, medeniyetlerin, kadim ulaşım koridorlarının kesişme noktası olmuştur.

Asya ve Avrupa arasındaki Doğu-Batı koridorunda doğal bir köprü konumundaki Ülkemiz, Kafkas ülkeleri ve Rusya’dan Afrika’ya uzanan Kuzey-Güney koridorlarının da tam ortasındadır.

Ülkemizin bu coğrafi üstünlüğüne sahip çıkmak için havacılık sektörünü ve faaliyetlerini var gücümüzle geliştirdik. Havacılık altyapımızı dünya standartlarının üstüne yükselttik.

Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde havacılık alanında adeta bir devrim gerçekleştirdik. Son 20 yılda, havacılık sektöründeki kayıp yılları telafi ettik ve havacılıkta ülkemizi küresel bir merkeze de dönüştürdük.

2003-2021 döneminde sadece havacılık için yaptığımız 16,2 Milyar Dolarlık yatırım ülkemize büyük faydalar sağladı.

Gayrisafi Millî Hasıla’ya 185 Milyar Dolar, üretime 402 Milyar Dolar katkı yaptık. Bu sürede yalnızca istihdam katkımız ise 7 milyona yaklaştı.

Bakanlığımızın 2003 yılında başlattığı Bölgesel Havacılık Politikasındaki değişimler ile sivil havacılığımız çok hızlı bir büyüme sürecine girdi.

Bugün Türkiye’mizi, dünyanın en geniş uçuş ağına sahip ülkesi hâline getirmeyi başardık.

Son olarak; 25 Mart 2022 tarihinde Tokat ve 14 Mayıs 2022 tarihinde ise Rize-Artvin Havalimanlarını da hizmete açarak, 2003 yılında iç hatlarda 26 olan aktif havalimanı sayımızı 57’ye yükselttik.

50 ülkede 60 olan dış hat uçuş nokta sayısına ise 282 yeni nokta ekleyerek 130 ülkede 342 noktaya ulaştık.

Yine 2003 yılında; 162 olan uçak sayımız, %265 artışla 592’ye,

Koltuk kapasitesi %304 artışla 27 bin 599’dan 111 bin 523’e,

Kargo kapasitesi ise %783 artışla 303 tondan 2 bin 676 tona ulaştı.

30 milyon olan yolcu sayımız ise 210 milyona ulaştı.

Devletimizin kasasından, milletimizin cebinden tek kuruş çıkmadan, 10,25 Milyar Euro’luk yatırım ve 26 Milyar Euro kira geliri ile açıldığından bu yana ekonomik katkısı çarpan etkisiyle çok yüksek olan İstanbul Havalimanı’nın yanı sıra;

Yap-İşlet-Devret modeli ile ihale edilen Antalya Havalimanı’nda yine devletten bir kuruş çıkmadan yapılacak 765 Milyon Avroyu aşan yatırımı başlattık.

25 yıl işletme süresi karşılığı olarak toplam 8 Milyar 555 Milyon Avro kira alacağız. Kira bedelinin % 25’i, 2 Milyar 138 Milyon 750 Bin Avro, Mart 2022 tarihinde devletimizin kasasına girdi.

Son 20 yılda sivil havacılıkta hayata geçirdiğimiz tarihi adımlarla, ülkemizi dünya sivil havacılığında sınıf atlattık.

Tarihi projeleri, başarılı finans modelleriyle hayata geçirerek, 100 yılda yapılamayacak işleri 20 yılda tamamlayarak sektörümüzü, Türkiye Yüzyılı’na hazırladık.

Kıymetli Arkadaşlar, Türk Sivil Havacılığı pandemiden sonra en hızlı toparlanan ve faaliyetlerine kesintisiz ve aksaklık olmadan devam eden neredeyse tek ülkedir.

İstanbul Havalimanı 2021 yılında, Avrupa yolcu trafiği sıralamasında 1’inci sırada yer alarak bu başarının en güzel ispatı olmuştur.

Bir kez daha Avrupa’da 1.’liğe yerleşen İstanbul Havalimanı, bu yıl 11 ayda ağırladığı toplam 59 milyon yolcu, 388 bin ’in üstünde uçuşu ve hizmet kalitesiyle “Dünyanın En İyi Havalimanları Arasında da 1 Numaradır.”

Ayrıca; İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Avrupa’da 6, Antalya Havalimanı ise Avrupa’da 9’uncu sırada yer aldılar.

Biz de, bu başarılarımızın ve milletimizin teveccühünün sağladığı motivasyonla; havacılık alanında ve altyapısının geliştirilmesi noktasında yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.

Kıymetli Amasyalılar, Amasya’mız büyüyor, gelişiyor. Havayolu ulaşımına talep de gittikçe artıyor. İncelemelerimiz gösterdi ki; mevcut havalimanı bu ihtiyacı karşılayamayacak.

Biz de hemen çalışmalara başladık. Günümüz şartlarına uygun, Amasya’ya yakışan yeni bir terminal binası inşa ettik.

Yıllık yolcu kapasitesini 700 bin yolcuya yükselttik. Check-in salonunu genişlettik ve banko sayısını 6’ya çıkardık. Hayırlı uğurlu olsun.

Kıymetli Amasyalılar, Amasya’nın geleceği için, Amasyalı vatandaşlarımızın yaşam kalitesini yükseltmek için ulaşımın her modunda dev yatırımlar yapıyoruz.

“Vur kazmayı dağa Ferhat, Çoğu gitti azı kaldı” diyerek başladığımız birçok ulaşım projesinde bizlere feyz veren “Ferhat ”ta Amasya’nın bağrından çıkmıştır.

Bu devrin Ferhat’ları da biziz…

Amasya’ya yaptığımız önemli bir karayolu yatırımımız da kuşkusuz ‘Amasya Çevre Yolu’dur.

25 Mayıs 2020’de Sayın Cumhurbaşkanı’mızın liderliğinde açtığımız çevre yolumuzu, 11,3 kilometrelik bölünmüş yol standardında tamamladık.

Çevre yolunun hizmete girmesiyle, şehir içi ulaşımı rahat bir nefes aldı, Amasyalı rahatladı. Şehirlerarası geçiş mesafesi 2 kilometre, Şehir geçiş süresi de 30 dakika kısaldı.

Kıymetli Amasyalılar, Başkaları kilometrelerce laf üretir; millete bir faydaları dokunmaz…

Bizse işimize bakar, yollar, köprüler, havalimanları inşa eder, milletimize aş, iş sunar; hayatına konfor katarız.

Bizi kendileriyle karıştırmasınlar, 20 yıldır bizi hizmet yolundan çıkaramadılar, oyalayamadılar. Bundan sonra hiç yapamazlar.

Bizim yüreğimizde millet aşkı var. Gözümüz Türkiye Yüzyılında, gençlerimize sunacağımız aydınlık gelecektedir!

Ülkemizin de Amasya’nın da Çorum’un da ulaşım ve iletişim altyapısını güçlendirmeye ve geleceğe hazırlamaya devam edeceğiz. Düşlediğimiz güzel günleri hep birlikte inşa edeceğiz.

Bu duygu ve düşüncelerle Amasya Merzifon Havalimanı yeni terminal binamızın başta Amasya ve Merzifon olmak üzere tüm Ülkemiz ve Milletimiz adına hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyor, yapımında emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.

Sağ olun, var olun; Sağlıcakla kalın.”

Sayın Bakanımızın konuşmalarının ardından, Amasya Merzifon Havalimanı Yeni Terminal Binasının açılışı, kurdele kesimi ile gerçekleştirildi.

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.