Amasya İl Sağlık Müdürü Dursun Koç' tan oruç tutmanın insan vücuduna sağladığı yararlar - Amasya GazetesiAmasya Gazetesi

23 Nisan 2024 - 23:29

Amasya İl Sağlık Müdürü Dursun Koç’ tan oruç tutmanın insan vücuduna sağladığı yararlar

Amasya İl Sağlık Müdürü Dursun Koç’ tan oruç tutmanın insan vücuduna sağladığı yararlar
Son Güncelleme :

30 Mart 2022 - 10:31

695 views

Amasya İl Sağlık Müdürü Dursun Koç’ tan oruç tutmanın insan vücuduna sağladığı yararlar

Ramazan ayının gelişi ile birlikte aralıklı bir şekilde beslenmenin vücuda gençlik ve sağlık kazandırdığını  dile getiren Amasya İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, ‘Oruç vücuttaki hasarlı molekülleri tamir ediyor’ sözlerini dile getirdi. Oruç tutmanın birçok yararı olduğuna değinen Dr. Dursun Koç, ‘16-18 saat aç kalarak beslenme süresini gün içinde 6-8 saat ile sınırlandırılmasıyla enerji kaynağı olarak glukoz yerine keton cisimciklerinin kullanılmasını sağlama metodu olarak tanımlanıyor. Uzun açlık sonrası kandaki şekerin kullanılamadığı durumlarda yağlar yakılmaya başlıyor ve ortaya çıkan moleküller yani keton cisimcikleri, metabolizmanın aktif işleyişinde ve hücre onarım sürecinde önemli rol oynuyor ‘ dedi.

Bilimsel araştırmalar sonucunda da oruç tutmanın vücut sağlığına faydası olduğunu vurgulayan Dr. Dursun Koç, ‘Saatler süren açlık sonrası hücrelerimizde keton cisimcikleri yavaşça artmaya başlar. Oruç tutan kişilerde keton düzeyi 24. saatte oldukça yüksek düzeye çıkar ve vücutta onarım süreci devreye girer. Açlık dönemi böylece sinir hücrelerindeki stresi azaltır, hücre enerji ocaklarımız olan mitokondrilerin fonksiyonlarını artırır. Bu mekanizmaların vücutta devreye girmesiyle beraber hücrenin yapıtaşı olan DNA’nın onarımı başlar, yeni ve daha sağlıklı hücreler elde edinmek için vücut hasarlı hücreleri temizleme işlemi gerçekleşir.  Bağışıklık sistemimiz de oruçla gelen bu açlık döneminde, görevlerini yerine getirmek üzere kendi kendini tamir etmeye başlar. Hatta yemek yedikten sonra üretilen ve hastalıklara davetiye çıkaran serbest radikallerin zararını gidermeye başlar. Normal rutinimizde yer alan üç öğün yemek ve ara öğün beslenmeleriyle bu tamir sürecini vücudumuz gerçekleştiremez. Gün içinde besinlerden aldığımız yüksek şekerin varlığı doğal bağışıklık hücrelerinin hareketini yavaşlatır’ dedi.

14-16 saat arasın oruç tutmanın faydaları üzerine Dr. Dursun Koç, ‘Aralıklı beslenme yani oruç dönemi antioksidan mekanizmaların devreye sokulmasını sağladığından, özellikle DNA onarımının başlamasıyla beyin fonksiyonlarında düzelme, öğrenme ve hafıza kapasitesinde artış görülmektedir. Alzheimer ve Parkinson hastalarının bulgularında kısmi iyileşmeye neden olmaktadır. Ayrıca obesite, romatolojik hastalıklar ve kanser riskini de azaltmaktadır. Kemoterapi alan hastalarda bu şekilde beslenmenin tedaviye daha iyi cevap verdiği birçok kez gözlemlenmiştir’ sözlerini dile getirdi.

Oruç ile birlikte aralıklı beslenmenin ardından akşam zamanı yemek yenildiğinde yeterli sıvı alımı ile vücudun gençlik ve sağlık kazandığını dile getiren Dr. Dursun Koç, ‘Beyin ve gövdemizin yaşlanmasını geciktirmesi ve metabolizmanın aktif işleyişinde önemli bir rol oynadığından, oruç döneminde bağışıklık sistemimiz vücudumuzun yıllık bakımını gerçekleştirecektir’ dedi.

 

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.