Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Amasya iline yaptığı yatırımlarla ilimizin mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor. Amasya ili ve ilçelerinde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynamaktadır.
Büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu tarıma geçilmesi ve civardaki içme kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenen “GÖLSU” projesi kapsamında Amasya ilimizde nasibini aldı.
DSİ olarak son yıllarda modern sulama projelerini geliştirerek uygulamaya koyduklarını belirten DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, ‘Modern sulama ile tarımda sağlanan verim artışları, üretim deseninin çeşitlenmesi, çiftçi gelirlerinde doğrudan ve dolaylı artışa neden oluyor. Bu durum bir yandan kırsal kalkınmanın hedeflerinden olan yoksulluğun azaltılması amacına hizmet ediyor bir taraftan da yaşam standardını yükselttiği için göçü önlemektedir. ’dedi.
Bu kapsamda son 16 yılda inşa ettikleri sulama projeleri ile Amasya’da 121.770 dekar zirai araziyi sulamaya açtıklarını ve böylece bir ziraat şehri olan Amasyalı çiftçilere yıllık 92 milyon TL zirai gelir artışı sağladıklarını açıklayan Genel Müdür Aydın,’ Devam eden sulama tesisleriyle de 60.650 dekar araziyi daha sulamaya açacağız. Bu kapsamda “Aşağı Çekerek 1. Merhale Projesi Geldingen Ovası Sulaması 2. Kısım İnşaatı” işinde çalışmalar tamamlanarak, işin kısmi kabulü yapılmıştır. İşin tamamlanması ile birlikte 94.750 dekar zirai arazi suya kavuşmuştur. Bölgede yapılacak sulu tarım ile birlikte 2019 yılı birim fiyatları ile 800 TL dekar başına gelir artışı, 1.367 kişiye istihdam alanı ve milli ekonomiye 21.880.000 TL katkı sağlanması hedeflenmekte olduğunu ifade etti.