- Amasya Gazetesi - Amasya Gazetesi %Amasya Gazetesi

29 Mart 2024 - 00:22

YEPAŞ’IN ELEKTRİĞİNİN YÜZDE 5,5’İ LİSANSSIZ YENİLENEBİLİR SANTRALLERİNDEN

YEPAŞ’IN ELEKTRİĞİNİN YÜZDE 5,5’İ LİSANSSIZ YENİLENEBİLİR SANTRALLERİNDEN
Son Güncelleme :

08 Şubat 2020 - 11:00

243 views

YEPAŞ’ın sorumluluk alanı içerisinde yer alan illerde bulunan yenilenebilir (rüzgar – güneş – hidrolik vb) kaynaklarla üretim yapan lisanssız elektrik santrallerinin üretimleri, 2019 yılı içerisinde 234,5 Milyon kWh’i buldu.
YEPAŞ Genel Müdürü Arif AKŞAM tarafından yapılan açıklamada “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun ve ikincil mevzuat kapsamında, kurulu gücü 1 MW’a kadar olan yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim santrallerinin lisans almadan kurulabilmesine imkan tanınmıştır. Bu kapsamda Şirketimizin sorumluluk içerisinde yer alan Amasya – Çorum – Samsun – Ordu ve Sinop illerin de, 2019 yılı sonu itibariyle 259 adet santral devreye girmiş ve elektrik üretmeye başlamıştır. Bu santrallerin toplam kurulu gücü yaklaşık 196 MW’ı bulmuş olup 2019 yılı toplam elektrik üretimleri ise 234,5 Milyon kWh’a ulaşmıştır. Bu üretime karşılık yatırımcılara ödenen tutar ise 205 Milyon TL’yi geçmiştir.” İfadeleri yer aldı.
Açıklamada “Bölge illerimiz içerisinde Çorum ilimiz güneş verimliliği açısından santral kurulumunda başı çekmekte ve Çorum ilimiz de 164 santral yer almaktadır. Bu ilimizin ardından ise Amasya ve Samsun illerimiz her birinde 46 adet yenilenebilir lisanssız yer almaktadır. Yenilenebilir kaynaklar çevreyle barışık ve temiz enerji kaynakları olarak değerlendirildiği için, bu tür tesislerin kuruluyor olması çevre hassasiyeti açısından oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra güneş, rüzgar ve hidrolik gibi temiz kaynaklardan üretilen her bir birim elektrik, fosil yakıt kullanımını azalttığı için aynı zamanda dışa bağımlılığımızı da azaltarak ülke ekonomimize katkı sağlamaktadır” denildi.

YORUM YAP

Cevabı iptal etmek için tıklayın.

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Exit mobile version