VALİLİĞİMİZ VE OKA’NIN DESTEKLERİYLE İLİMİZDE ÇIKARILAN BEJ MERMERİMİZ VE ÇİÇEK BAMYAMIZ İÇİN COĞRAFİ İŞARET TESCİL BELGELERİ ALINDI - Amasya GazetesiAmasya Gazetesi

24 Nisan 2024 - 03:14

VALİLİĞİMİZ VE OKA’NIN DESTEKLERİYLE İLİMİZDE ÇIKARILAN BEJ MERMERİMİZ VE ÇİÇEK BAMYAMIZ İÇİN COĞRAFİ İŞARET TESCİL BELGELERİ ALINDI

VALİLİĞİMİZ VE OKA’NIN DESTEKLERİYLE İLİMİZDE ÇIKARILAN BEJ MERMERİMİZ VE ÇİÇEK BAMYAMIZ İÇİN COĞRAFİ İŞARET TESCİL BELGELERİ ALINDI
Son Güncelleme :

04 Temmuz 2018 - 13:54

260 views
Valiliğimiz ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın destekleri, Amasya Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzün yoğun çalışmaları sonucu Amasya Beji Mermerimiz ve Amasya Çiçek Bamyamız için Coğrafi İşaret Tescil Belgeleri alındı. Büyük Amasya Otel’de gerçekleştirilen tanıtım sunumuna Amasya Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mürsel KULOĞLU, Amasya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya ŞEKER, Valilik Basın Müdürü Hamdi YANIK, Amasya Mermer ve Madenciler Derneği Başkanı Selami ÇOBAN ve basın mensupları katıldı.
Amasya Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mürsel KULOĞLU yaptığı sunumda, Amasya Beji Mermeri için 18.03.2011 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumuna müracaatı ile başlayan sürecin 11.06.2018 tarihinde tamamlanmış olup, 358 Tescil Numarası ile Coğrafi İşaret alındığını belirtti.
Amasya ilinin Amasya Beji doğal taş rezervi hesaplamalarında ortalama kalınlık 50 m olarak alınmıştır. Buna göre yörede 3.500.000.000 m3’lük bir doğal taş hacmi hesaplanmaktadır. Bu Türkiye rezervinin %21 ine tekabül etmektedir. TR83 bölgesinde sosyo-ekonomik gelişmeyi hızlandırmak ve yatırım ortamının iyileştirilmesine katkı sağlamak amacıyla,  Orta Karadeniz Kalkınma Ajansının Doğrudan Faaliyet Desteği Programına hazırlanan proje ile, Amasya Beji Mermeri için Coğrafi İşaret alınarak markalaştırmak, rekabet edilebilirliğini artırarak, bölgede ardında marka kalitesiyle onaylanmış güvenilir bir yatırım ortamı sunmak temel hedef olmuştur. Amasya Beji Mermeri sarı-bal rengindeki görünüm ve kalitesiyle özellikle yer döşemesinde kullanılan leke tutmaz, su emmez, aşınımı az ve mikrop barındırmayan özelliği ile ulusal ve uluslararası ölçekte adını duyurmayı başarmıştır.
Amasya Beji mermerinin çıkarıldığı 20 mermer ocağımız bulunmakta ve işletme tesisleriyle birlikte 2000’in üzerinde istihdam sağlanmaktadır. Resmi rakamlara göre, başta Çin Halk Cumhuriyeti olmak üzere 50 ülkeye 50 milyon dolar üzerinde ihracat gerçekleştirildiği belirlenmiş olsa da ilimiz ihracatı başka illerin gümrüklerinden gerçekleştiği için gerçek ihracat değerinin 100 milyonun üzerinde olduğu belirtilmiştir.
Amasya Mermerciler ve Madenciler Derneği Başkanı Selami ÇOBAN ülkemizin dünya çapındaki ticarette yer alabilmesi için değerlerimize sahip çıkmamız gerektiğini ve bu değerlerin markalaştırılmasının çok önemli olduğunu söyledi.
Ardından Amasya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü, yürütülen çalışmalar sonucunda ilimizin adıyla anılan ve en önemli yöresel ürünlerimizden olan “Amasya Çiçek Bamya”mızı korumak, sahip çıkmak, tanıtmak ve dinamik bir pazarlama gücü katmak amacıyla “Amasya Çiçek Bamyası” Coğrafi İşaret Tescilinin gerçekleştiğini belirtti.
Türk Patent ve Marka Kurumu’nun 30 sayılı ve 01.06.2018 tarihli “Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni”nde 352 sayı numarası ile tescillenerek ilan edilmiştir. Tescil kapsamında Amasya Çiçek Bamyasının üretim yapıldığı coğrafi sınırları Amasya – Merkez, Taşova, Göynücek, Tokat – Erbaa, Çorum – Kargı, Osmancık ve Mecitözü ilçeleri olarak belirlenmiştir. Coğrafi işaret alınması ile Amasya Çiçek Bamyası sadece yukarıda coğrafi sınırları belirlenen alanlarda yetiştirilebilecek ve böylelikle kalite, üretim ve pazarlama nitelikleri arttırılmış olacaktır. Ayrıca kültürümüzün korunması ve gelecek nesillere aktarılmasına katkı sağlanacaktır.
Valimiz Dr. Osman VAROL sunumların ardından yaptığı konuşmada, “İlimize özgü Amasya Beji Mermerimiz ve Amasya Çiçek Bamyamız için alınan coğrafi tescil belgeleri ile ilimizin marka değeri artacak, ürünlerimizin taklitleri engellenerek üreticilerimiz korunacak ve pazarlama gücümüz de böylece artmış olacak. Mermerimiz ve çiçek bamyamız ilimizin ihracat gelirlerinde önemli bir yere sahip olacak ve kalkınmamıza katkı sağlayacaktır. Coğrafi Tescil Belgelerimiz ilimize ve ülkemize hayırlı olsun. Bu süreçte emeği geçen Orta Karadeniz Kalkınma Ajansına, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğüne, Amasya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.
Toplantı basın mensuplarının sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi.

YORUM YAP

Cevabı iptal etmek için tıklayın.

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Exit mobile version