TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN DOĞUM BELGESİ: AMASYA TAMİMİ - Amasya GazetesiAmasya Gazetesi

28 Mart 2024 - 17:42

TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN DOĞUM BELGESİ: AMASYA TAMİMİ

TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN DOĞUM BELGESİ: AMASYA TAMİMİ
Son Güncelleme :

22 Haziran 2019 - 16:50

1.128 views

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 22 Haziran 1919’da Türkiye Cumhuriyeti’nin ‘doğum belgesi’ niteliğindeki Amasya Tamimi’ni ilan ettiği tarihi anlar Sivas Devlet Tiyatrosu sanatçıları tarafından temsili olarak canlandırıldı.
19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak Milli Mücadelenin meşalesini yakan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 12 Haziran 1919’da geldiği şehrimizde Culüs Tepe mevkisinde Müftü Hacı Tevfik Efendi’nin öncülüğündeki heyet tarafından ‘Paşam, bütün Amasya emrinizdedir’ sözüyle karşılanıp halkın desteğini ardına alması sonrası kurmaylarıyla yaptığı istişareler sonucu 22 Haziran 1919’da hazırlayarak tarihe altın harflerle geçen “Milletin İstiklalini Yine Milletin Azim ve Kararı Kurtaracaktır” ifadesinin yer aldığı Türkiye Cumhuriyeti’nin doğum belgesi niteliğindeki Amasya Tamimi’ni ilan ettiği anlar Sivas Devlet Tiyatrosu sanatçıları tarafından o günkü heyecana yakışır düzeyde temsili olarak sahnelendi.
Gazi Mustafa Kemal Paşa ile beraberindeki kurmaylarının Amasya Tamimini imzaladığı an ve tarihe geçen konuşması gururla sahnelendi. Ayrıca Milli Mücadeleye Amasyalıların ve Anadolu kadınlarının sağladığı destekte tiyatrocular tarafından canlandırıldı.
Vali Dr. Osman Varol, Amasya Milletvekili M. Levent Karahocagil, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Nihat Ergün ve Belediye Başkanı Mehmet Sarı ile il protokolü de tiyatrocuların performansını beğeniyle izlediler.

YORUM YAP

Cevabı iptal etmek için tıklayın.

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Exit mobile version