Şanlı Zaferin Yıldönümü ve 1915 Çanakkale Köprüsü Açılışı - Amasya GazetesiAmasya Gazetesi

19 Nisan 2024 - 12:18

Şanlı Zaferin Yıldönümü ve 1915 Çanakkale Köprüsü Açılışı

Son Güncelleme :

19 Mart 2022 - 11:53

455 views

Çanakkale Zaferinin 107’nci Yıldönümü Kutlu Olsun

Mustafa Kemal Paşa’nın “Çanakkale Geçilmez” diyerek başlattığı şanlı savunmanın üstünden tam 107 yıl geçti. Bu büyük zaferin mimarı Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Silah arkadaşları anısına bu anlamlı gün tüm yurtta coşkuyla kutlandı.

İlk tören Çanakkale Meydanı’nda düzenlendi ve daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla Çanakkale Şehitler Abidesi’nde gerçekleşti. Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait savaş gemileri boğaz geçişi yaptı. Törenin sonunda Türk Yıldızları Akrobasi Timi gösteri uçuşu yapıp katılımcıları selamladı.

1915 Çanakkale Köprüsü Açılışı

“Çanakkale Boğazı’nın gerdanlığı” olarak nitelendirilen 1915 Çanakkale Köprüsü, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107. yıl dönümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı. Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra Güney Kore Başbakanı Kim Boo Kyum, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, MHP Lideri Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve davetliler katıldı.

Açılışta konuşan Erdoğan “Şehitlerimizin aziz hatıralarına, ecdadın 107 yıl önce kazandığı muhteşem zafere adadığımız 1915 Çanakkale Köprüsü’nü, bir hilal uğruna batan güneşlere, Bedr’in aslanları kadar şanlı, tarihe gömülemeyecek kadar büyük ecdada ithaf ediyoruz” dedi.

Köprüden Daha Fazlası

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Burada sadece köprüden bahsetmiyoruz. Karşımızda İstanbul’u Tekirdağ ve Çanakkale üzerinden Balıkesir’e bağlayacak dev bir ulaşım projesi var. Bu projenin ekonomimize 5.3 milyar euro, istihdama 118 bin kişi, milli gelire 2.4 milyar euro ilave katkısı olacak” ifadelerini kullandı.

İLK HAFTA ÜCRETSİZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, köprünün ilk bir hafta ücretsiz geçileceğini ardından otomobiller için geçiş ücretinin 200 Türk Lirası olacağını duyurdu.

1915 Çanakkale Köprüsü Malkara-Çanakkale arasını 40 kilometre kısaltacak. Bu süre iki kıta arasında geçişte 6 dakikaya kadar düşecek.

MALİYETİ 2.5 MİLYAR EURO

Yapımında yaklaşık 5 bin 100 personel ve 740 adet iş makinesi’nin çalıştığı 1915 Çanakkale Köprüsü’nün maliyetinin 2.5 milyar euro olduğu açıklandı.

Dünyanın en uzun orta açıklıklı köprüsü

Özellikleri itibarıyla “simgelerin köprüsü” olarak anılan, mühendisliğindeki detaylarla öne çıkan “dünyanın en uzun orta açıklıklı köprüsü” unvanına sahip 4 bin 608 metre uzunluğundaki 1915 Çanakkale Köprüsü ile iki kıta arasındaki yolculuk süresi 6 dakikaya düşecek.

 HER KÖŞESİ SEMBOL

1915 Çanakkale köprüsü ismi gibi anlamlarla dolu bir yapıt niteliğinde.Tasarımında geçmişimize anlamlı hatırlatmalar gönderen köprünün her köşesinde bir sembol bulunmakta.

YÜZÜNCÜ YILA İŞARET: Köprünün 2023 metrelik orta açıklığı Cumhuriyet’in 100’üncü kuruluş yıldönümünü simgeliyor.

3.18 VURGUSU: 318 metrelik çelik kuleleri Çanakkale Deniz Zaferi’nin kazanıldığı 18 Mart tarihini (3.18) sembolize ediyor.

ALBAYRAK: Kırmızı-beyaz renge sahip kuleleri Türk bayrağını temsil ediyor.

SEYİT ONBAŞI’YA SELAM: Köprünün kulelerinin tepesinde Çanakkale Savaşı kahramanlarından Seyit Onbaşı’nın sırtlayarak namluya sürdüğü top mermisine ithafen, top mermisi figürü olacak.

VİYADÜKLERİN DİLİ: Başka bir ayrıntı ise viyadüklerin Çanakkale Şehitler Abidesi’ni yansıtması. Viyadüklerin ayakları anıtın dört ayak şeklini sembolize ediyor.

UZUNLUKTAKİ ŞİFRE: Köprünün toplam uzunluğu 4608 kilometre. Rakamları tek tek toplayınca ortaya 18 rakamının çıkması dikkat çekiyor.

TÜRK-İSLAM MOTİFLERİ: Ayrıca köprünün bağ kirişlerindeki nervürlerde Türk-İslam sanatı motifleri yer alıyor.

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Exit mobile version