Beslenme ve Diyet Uzmanı Ömer Faruk Kaçardan Ramazan yiyecekleri üzerine tavsiyeler - Amasya GazetesiAmasya Gazetesi

16 Nisan 2024 - 19:30

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ömer Faruk Kaçardan Ramazan yiyecekleri üzerine tavsiyeler

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ömer Faruk Kaçardan Ramazan yiyecekleri üzerine tavsiyeler
Son Güncelleme :

29 Mart 2022 - 9:50

518 views

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ömer Faruk Kaçardan Ramazan yiyecekleri üzerine tavsiyeler

Amasya Üniversitesi Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ömer Faruk Kaçar, 11 Ayın Sultanı Ramazan ayı için, ‘gün içerisinde iftara kadar olan süreyi sağlıklı, enerjik şekilde geçirmek için sahurda doğru tercihler yapılması önemlidir’ sözlerini dile getirdi.

Uzun süre aç kalındığı için besinlerin düzensiz bir şekilde tüketilmesi kilo alınmasına neden olabilir. Ağır ve yağlı yiyecekler yerine düzenli ve dengeli beslenmek insan sağlığı için önemlidir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ömer Furkan Kaçar, ‘Sahur yemeğinde süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı gibi hafif yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmeli. Gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanlar ise midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri uygun şekilde tüketmesini ve aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile unlu gıdalardan uzak durulmasını tavsiye ediyoruz. Ayrıca 2-2,5 litre arasında su tüketilmelidir. Tek seferde yüksek miktarda değil iftar sahur arasında dağıtılarak içilmelidir’ sözlerini dile getirdi.

İftarda nasıl beslenilmesi gerektiği ile ilgili ise Beslenme ve Diyet Uzmanı  Ömer Furkan Kaçar, uzun süren açlık sonrası kan şekerinin düşmesi sonucu dengesiz beslenilmektedir. Bunun önüne geçebilmek için oruç 2 bardak ılık su 1-2 adet hurma ile açılmalıdır uyarısında bulundu. Dyt. Kaçar, “İftarda 1 bardak su ve 2 adet hurma ile oruç açıldıktan sonra çorba ve salata tercih edilirse iyi olur. Uzun bir açlık geçirildiği için hızlı bir başlangıç yapmamak gerekir. 15 dakika ara verildikten sonra ana yemek olarak etli bir sebze yemeği veya tavuk, et, balık gibi protein kaynağı yiyecekler, tam tahıllı ekmek veya porsiyonlara dikkat ederek bulgur pilavı, posa açısından zengin kurubaklagiller yardımcı yemek olarak tercih edilebilir. İftar sofralarında yoğurda da yer verilip ayran, cacık olarak tüketilebilir. Ayrıca komposto kullanılabilir. İftardan 1-2 saat sonra ara öğün olarak meyve, yoğurt, kefir tüketilmesini tavsiye ediyoruz’ dedi. Çok hızlı yemek yemenin olumsuz olduğuna dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Ömer Furkan Kaçar, ‘Gün boyunca uzun süren açlık neticesinde kan şekeri çok düşük olduğu için ve beyne giden açlık sinyalleri fazlalaştığı için kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Bu yüzden çok hızlı yeme ve çok miktarda besin tüketimi olabilmektedir. Yavaş yeme ve iyi çiğnemeye dikkat edilmelidir. Çünkü hızlı ve çok miktarda yemek kan basıncını olumsuz yönde etkileyebileceği gibi kan şekerinin hızlı yükselmesine sebep olabilir’ dedi.

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Exit mobile version