"PAŞAM BÜTÜN AMASYA EMRİNİZDEDİR." - Amasya GazetesiAmasya Gazetesi

29 Mart 2024 - 00:34

“PAŞAM BÜTÜN AMASYA EMRİNİZDEDİR.”

Son Güncelleme :

13 Haziran 2019 - 15:21

521 views

Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı Amasya Tamimi ve Milli Mücadelenin 100’üncü yılı etkinlikleri çerçevesinde 12-22 Haziran Atatürk Kültür ve Sanat Haftası’nın başlangıcı olan kortej yürüyüşüne katıldı.
Amasya Tamimi ve Milli Mücadele’nin 100’üncü yılı etkinlikleri kapsamında Amasya’da, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kente gelişinin canlandırılması ve kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Atatürk’ün o gün, karşılama heyetinin başında bulunan ve “Paşam bütün Amasya emrinizdedir.” diyen Amasya Müftüsü Hacı Hafız Tevfik Efendi ile şehir merkezine doğru yürüyüşü canlandırıldı.

Daha sonra Vali Osman Varol, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Nihat Ergün, Belediye Başkanı Mehmet Sarı, protokol üyeleri ve vatandaşlar, Cülüs Tepe’den Yavuz Selim Meydanı’na kadar “Atatürk ve Bayrağa Saygı” yürüyüşü gerçekleştirildi. Daha sonra Yerli ve yabancı halk oyunları ekiplerinin de içinde bulunduğu tören geçişi yapıldı. Programın devamında meydanda Anıta Çelenk sunumu sonrası saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Vali Dr. Osman Varol, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Nihat Ergün, Belediye Başkanı Mehmet Sarı anı defterini imzaladılar. Akabinde Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Halk Oyunları ekibi tarafından sergilenen gösteri beğeniyle izlendi.

Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı, kortej yürüyüşü sonrası yaptığı konuşmada şunları kaydetti; “Bu yıl 100’üncü yılını anmaya başladığımız ve 1923 yılına kadar devam edecek olan istiklal mücadelemiz, tarihin kaydettiği en disiplinli, en sistemli mücadeledir. Planlama, koordinasyon, diplomasi ve savaş yeteneği bu mücadelede birleşmiştir. Gazi Mustafa kemal Atatürk’ün milli mücadeleyi örgütlemek için İstanbul’dan Ankara’ya kadar uzanan yolculuğunun her gününün özel bir anlamı vardır. 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak bastıktan sonra, 12 Haziran 1919’da Amasya’ya gelmesi bir ümidi ateşlemiştir. Zira gazi Mustafa kemal Atatürk’ün Amasya’ya gelişinden 10 gün sonra Amasya genelgesi yayımlanmış, bir ay sonra Erzurum kongresi toplanmış, 4 Eylül’de de Sivas kongresi toplanmıştır. Yani Amasya’da sadece kurtuluşun değil, kuruluşun da planları yapılmıştır” dedi.

YORUM YAP

Cevabı iptal etmek için tıklayın.

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Exit mobile version