MİLLİ AĞAÇLANDIRMA GÜNÜ’NDE SULUOVA'DA 9.500 FİDAN TOPRAKLA BULUŞTU. - Amasya GazetesiAmasya Gazetesi

27 Nisan 2024 - 09:58

MİLLİ AĞAÇLANDIRMA GÜNÜ’NDE SULUOVA’DA 9.500 FİDAN TOPRAKLA BULUŞTU.

MİLLİ AĞAÇLANDIRMA GÜNÜ’NDE SULUOVA’DA 9.500 FİDAN TOPRAKLA BULUŞTU.
Son Güncelleme :

13 Kasım 2023 - 9:38

102 views
Suluova’da “11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü” dolayısıyla “Geleceğe nefes, Cumhuriyete nefes” sloganıyla 70 dönümlük bir arazide yaklaşık 9 bin 500 adet fidan toprakla buluşturuldu. Programda ayrıca, oluşturulan ‘Maden Şehitleri Hatıra Orman Alanı’nda da şehit 8 madencinin ailesi fidan dikti.
Suluova Organize Sanayi Bölgesindeki(OSB) program saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.
Türkiye yüzyılına nefes olmak için fidan dikimi yaptıklarını belirten Amasya Valisi Yılmaz Doruk, burada yaptığı konuşmasında şunları kaydetti: “en önemli doğal zenginliklerimizin başında şüphesiz ormanlarımız. İnsan yaşamına doğrudan ve dolaylı olarak bir birçok fayda sağlamaktadır. Bu öneme istinaden 11 Kasım 2019 tarihi Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından milli ağaçlandırma günü olarak ilan edilmiştir. Yeşil ve ormana tarih boyunca sahip bir kültürün mirasçısı olarak bizlerde gelecek nesillere temiz, yaşanabilir ve yeşil çevre bırakmak için çaba sarf ediyoruz. Tarih boyunca yurt edindiğimiz bu topraklarda kök salıp yeşeren ormanları korumak, sürdürülebilir şekilde yönetmek ve gelecek nesillere aktarmak şüphesiz en temel görevlerimizin başında gelmektedir. İşte bu bilinçle hareket eden devletimizde hayata geçirdiği çeşitli projeler ile orman varlığımızı arttırmakta, Amasya’mız ve ülkemiz genelinde de her yıl milyonlarca fidanı toprakla buluşturmaktayız. Bu kapsamda son 21 yılda Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde her alanda yapılan büyük atılım ormancılık alanında da, ağaçlandırma alanında da kendini göstermiş ve bu süreçte 6,5 milyardan fazla fidan toprakla buluşturularak ülkemizin orman varlığı 23 milyon hektarı aşmıştır. Bugün ise hem milli ağaçlandırma gününü kutluyor hem de Cumhuriyetimizin 100. yılını coşkuyla kutladığımız şu günlerde 2023 farklı noktada gerçekleşen fidan dikim etkinliklerinden birini gerçekleştiriyoruz. Bugün toprakla buluşturacağımız fidanların Türkiye yüzyılında vatanımızın dört bir yanında yeşermesi ve kök salması gelecek nesillere yeşili bol, doğası zengin bir Türkiye bırakmamız için elzemdir. ” Dedi.
Amasya Orman Bölge Müdürü Ferdi Özer ise konuşmasında; “11 Kasım Cumhurbaşkanımızın talimatı ile 2019 yılından beri ülkemizde milli ağaçlandırma günü olarak kutlanmaktadır. İşte bugün de burada Sayın Valimizin de talimatı ile Suluova Organize Sanayi Bölgesi’nde bu programı düzenledik. Bugün inşallah bu bölgede Sayın Valim 70 dönümlük bir arazide yaklaşık 9 bin 500 adet fidanı inşallah toprakla buluşturacağız ve bugün Cumhuriyetimizin de 100. yılı münasebetiyle ile ülkemizin değişik yerlerinde 2023 lokasyonda inşallah bugün 5 milyon fidanı toprakla buluşturacağız.” İfadelerini kullandı.
Amasya bölgesindeki Milli Ağaçlandırma etkinliğinin ilçemizde düzenlenmesinden dolayı memnuniyet duyduğunu belirten Belediye ve OSB Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Üçok, “Suluova OSB 2007’de kuruldu, şu an 48 parselde 29 firma üretim yapmaktadır. 9 Tanesi inşaat halinde, geriye kalanlar ise proje aşamasındadır. En kısa zamanda diğer yatırımlar da tamamlanacaktır. Yaklaşık 1.350 kişi burada çalışmaktadır. Hedefimiz diğer yatırımlarda hizmete girdiğinde 2.500 kişinin çalışacağı bir OSB olmasıdır. Ayrıca bu alanının karşısındaki 930 dönümlük bir alanda 2. Etap OSB(genişleme alanı) çalışmalarımızda devam etmektedir. Uzun bir çalışma sonucu OSB’de su sorunu çözdük ve saniyede 20 litre su temini sağladık. Böylece mevcut OSB alanında daha çok ağaçlandırma yapılmasına zemin hazırladık.” Diye kaydetti.
Arkadaşlarıyla fidan diken 9,5 yaşındaki öğrenci Sevim Asarkaya, “fidan dikiyoruz, çok mutluyum. Biz burada ağaç dikmeye geldik. Doğamızı böyle güzel bir yer yapacağız. Geleceğe nefes olmak için fidan dikiyoruz. Çok mutluyum.” Dedi.
Konuşmaların ardından Vali Doruk ve protokol üyeleri belirlenen 70 dönüm alanda 9 bin 446 adet, 14 çeşit sedir, kara selvi, mavi selvi, mazı, taflan, porsuk, gül oya ağacı, manolya, ortanca ve sabin ardıç türü fidanı toprakla buluşturularak can suyu verildi.
Programda ayrıca, oluşturulan 1 dönümlük bir yerde ‘Maden Şehitleri Hatıra Orman Alanı’nda şehit 8 madencinin ailesi de fidan dikerek can suyu verdi.
Programa Amasya Valisi Yılmaz Doruk, Amasya Milletvekili Hasan Çilez, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Turabi, Suluova Kaymakamı Şafak Gürçam, Suluova Belediye Başkanı Fatih Üçok, Amasya Orman Bölge Müdürü Ferdi Özer, çeşitli kurum, kuruluş, siyasi parti temsilcileri ile öğrenci ve vatandaşlar katıldı.

YORUM YAP

Cevabı iptal etmek için tıklayın.

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Exit mobile version