Kurban Bayramının yaklaşması ile kurban kesilecek olan hayvanın özelliği kadar usulüne uygun olarak kesilmesi de önemlidir. - Amasya GazetesiAmasya Gazetesi

19 Mart 2024 - 10:14

Kurban Bayramının yaklaşması ile kurban kesilecek olan hayvanın özelliği kadar usulüne uygun olarak kesilmesi de önemlidir.

Kurban Bayramının yaklaşması ile kurban kesilecek olan hayvanın özelliği kadar usulüne uygun olarak kesilmesi de önemlidir.
Son Güncelleme :

01 Haziran 2023 - 11:59

572 views
Kurban Bayramının yaklaşması ile kurban kesilecek olan hayvanın özelliği kadar usulüne uygun olarak kesilmesi de önemlidir.
Kurban Bayramında kurban kesimi ile ilgili bir çok soru akıllara gelmeye başladı.
Amasya İl Müftüsü Durmuş Ayvaz, eti yenen kara hayvanlarının etlerinin helal olması için, usûlüne uygun olarak kesilmesi gerektiğini söyledi.
Amasya İl Müftüsü Durmuş Ayvaz “Usûlüne uygun kesim, Hanefilere göre besmele çekilerek, hayvanın nefes ve yemek boruları ile iki şah damarının veya bu damarlardan birisinin kesilmesi şeklinde yapılır. Besmelenin kasten terk edilmesi hâlinde kesilen hayvanın eti Hanefilere göre haram olur. Ama unutarak terk edilirse helâldir. Şâfiîler besmelenin kasten terk edilmesi halinde de etin yenilebileceği görüşündedirler .”dedi.
Hayvanlardan Biri, Diğerinin Gözü Önünde Kesilmemelidir
Durmuş Ayvaz “Sığır, manda, koyun ve keçi cinsinden hayvanlar yatırılıp çenelerinin hemen altından boğazlanmak suretiyle (zebh), deve ise göğsünün hemen üzerinden kesilir (nahr) ve hayvanın kanının iyice akması için bir süre beklenilir. Kesimden önce bıçak ve benzeri kesici aletlerin hayvanın gözünden uzak bir yerde bilenmeleri sünnettir. Hayvanlardan biri, diğerinin gözü önünde kesilmemelidir.
Kesilecek hayvanları kıbleye döndürerek kesmek sünnettir. Hayvanın canı çıkmadan boynunu kırmak, derisini yüzmek, bir uzvunu koparmak veya tüyünü yolmak gibi hayvanın acısını arttıracak işlerden kaçınılmalıdır.” dedi.
İl Müftüsü Durmuş Ayvaz “Hayvanın, kesim esnasında canlı olması kaydıyla, acıyı azaltmak maksadı ile düşük voltajlı elektrik şokuna tabi tutulması, ayrıca tavuk ve hindi kesimlerinde kullanılan otomatik kesim makinesini çalıştıran kişinin, düğmeye basarken besmele çekmesi halinde o seride kesilecek bütün hayvanlar besmele ile kesilmiş sayılmasına bazı ilim adamlarınca cevaz verilse de söz konusu uygulamalarda hayvanların kesim öncesi ölüm riski bulunduğundan el ile kesim tavsiye edilir.”dedi.
Mümeyyiz (Yedi Yaşında) Olan, Çocuğun Kestiği Helaldir
İl Müftüsü Durmuş Ayvaz “Hayvanı kesecek kimsenin, akıl ve temyiz gücüne sahip, Müslüman veya Ehl-i Kitap olması gerekir. Putperest, ateşperest, ateist ve mürtedlerin kestikleri hayvanların eti yenmez. Kesim yapan kimsenin ergenlik çağına gelmiş olması şart değildir. Mümeyyiz (yedi yaşında) olan, çocuğun kestiği helaldir.
Hayvanı kesen kimsenin kadın veya erkek olması fark etmediği gibi, temiz, cünüp, veya hayızlı olması arasında da bir fark yoktur; hepsinin kestiği yenir.” şeklinde açıklama yaptı.

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.