KIRLANGIÇ TURİZM, TARIM VE İŞ DÜNYASI HAKKINDA KONUŞTUAmasya Gazetesi

19 Nisan 2024 - 04:12

KIRLANGIÇ TURİZM, TARIM VE İŞ DÜNYASI HAKKINDA KONUŞTU

KIRLANGIÇ TURİZM, TARIM VE İŞ DÜNYASI HAKKINDA KONUŞTU
Son Güncelleme :

08 Haziran 2020 - 10:54

145 views

Amasya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kırlangıç Bengütürk Tv’ye canlı telefon bağlantısı ile katıldı. Başkan Kırlangıç, Neşe Berber’in sunduğu “Para Politika” Programında Covid-19 pandemisinin ekonomiye etkileri konusunda değerlendirmelerde bulundu, İlimizin Turizm, Tarım konularını ve pandemi süreci sonrası iş dünyasını konuştu. ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kırlangıç konuşmasında “Çin’in Wuhan şehrinde başlayarak, tüm dünyaya yayılan Covid-19 virüsünün neredeyse etkilemediği ülke kalmadı. Ülke olarak salgınla mücadeleyi dünyaya örnek olacak şekilde oldukça başarılı yürütüyoruz. Devletimizin aldığı önlemler ve sağlık çalışanlarımızın can siperane çalışmaları mücadelemizde belirleyici rol oynadılar. Ülke olarak tüm sağlık çalışanlarına minnettarız. İlimizde de bu süreçte kurulan il pandemi kurulunun özveri çalışmaları ve yerinde alınan tedbirler neticesinde vaka sayılarında ve ölüm sayılarında en az olan iller arasında girdik”.
Kırlangıç “Amasya ticaret ve sanayi odası olarak salgının başlamasıyla birlikte salgından etkilenen üyelerimiz ile irtibata geçerek, yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerini topladık. Toplanan sorunlar ve çözüm önerilerini rapor haline getirerek, Bakanlıklara iletilmek üzere Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne aktardık. TOBB Başkanımızın gece gündüz demeden özveri ile yaptığı çalışmalar neticesinde, Türkiye’nin tamamından elde edilen sorunlar ve çözüm önerileri doğrultusunda, iş dünyasının rahatlaması açısından devletimiz tarafından Ekonomik kalkınma paketi adı altında birçok destekler hayata geçirildi. İstisnasız tüm sektörlerin olumsuz etkilendiği ülkemizde, devletimiz iş dünyasına katkı sağlamak amacıyla önemli destekler hayata geçirdi. Bu süreçte işleri azalan, işlerini yavaşlatmak zorunda kalan işletmelerimize ve işten ayrılan işçilerimize İŞKUR kanalıyla büyük destek sağlandı”.
Şehrimizde İŞKUR kanalı ile
Kısa çalışma ödeneğinden 7135 kişiye 8 milyon 315 bin tl
Nakdi ücret desteği ile 1865 kişiye 978 bin tl
İşsizlik ödeneği ile 1273 kişiye 1 milyon 378 bin tl olmak üzere
TOPLAMDA 10 273 kişiye 10 milyon 671 tl destek sağlandı
NEFES KREDİSİNE FİNANSMAN SAĞLADIK
Biz de bu süreçte Türkiye Odalar Borsalar Birliği ve Amasya Ticaret ve Sanayi Odası olarak elimizi taşın altına koyduk, üyelerimize finansmana erişim noktasında, nefes aldırabilmek için NEFES KREDİSİ destek programını başlattık. Başlattığımız bu destek programında üyelerimize yaklaşık 15 milyon tl kredi hacmi sağladık.
ÜYELERİMİZİ BİLGİLENDİRDİK
Sosyal medya ve birçok iletişim kanalını kullanarak üyelerimizi, halkımızı pandemi konusunda bilgilendirdik.
MASKE-SİPERLİK DEZENFEKTAN DAĞITIMI GERÇEKLEŞTİRDİK
Pandemi süresince kapalı olan ve 1 Haziran normalleşme sürecinde faaliyete geçen hizmet sektörü işletmelerimize Amasya TSO olarak maske, siperlik ve dezenfekten dağıttık.
İlimizin Tarım sektörü ve turizm sektörü şehrimizin iki ana sektörüdür.
TARIM SEKTÖRÜ FIRSATLARI
Pandemi dönemi bizlere başta sağlık olmak üzere gıdanın, tarımsal ürünlerin ve kendine yetebilmenin ne denli önemli olduğunu hatırlattı. Önemli bir tarım potansiyeline sahip olmamız açısından tarım planlarımızı yeniden oluşturmamız gerektiğini bizlere gösterdi.
Salgın sonrasında ülkemizin, özellikle tarım ve daha birçok ürün grubunda, başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere birçok ülke için aranan bir ülke olacağını tahmin ediyorum. Bu fırsatı çok iyi değerlendirmemiz gerekli.
Bu salgının bitmesiyle birlikte, şehrimizi bekleyen önemli avantajlar olacağını düşünüyorum. Özellikle tarım sektöründe önemli bir üretim kapasitesine sahip olan Amasya, pandemi sonrasında tarımsal ürünlere yönelik artan talebi bir fırsata dönüştürerek, tarımsal ürün ihracatında önemli bir ivme yakalayacaktır.
TURİZM
Dünyanın en çok ziyaret edilen 6. Avrupa’nın en çok ziyaret edilen 4. ülkesi olan Türkiye, 2019’da yurtdışında yaşayan 51,7 milyon turisti ağırladı ve 34,5 milyar dolar gelir elde etti. Nisan ve Mayıs aylarında turizm sektöründe sert düşüşler yaşandı. Geçtiğimiz yıl bu iki ayda 8.3 milyon turist ağırlayan ve 4.6 milyar dolar gelir elde eden Türkiye 2020’de her ikisinde de 0’a yakın rakamlar görüyoruz. Turizm sektöründeki bu sert düşüşten bir turizm şehri olan ilimizde olumsuz yönde etkilenmiştir.
SANAYİ
Sanayi üretimi son iki ayda %7.1 ve yılık bazda %2 gerilemiştir. Sanayi Üretim düşüşü beraberine ihracatta azalma ve istihdam sorunlarını birlikte getirmektedir. Üretimin azalmasıyla sanayinin ekonomiye katkısı azalacak ve artacak işsizlik toplumsal bir soruna dönüşebilecektir. Artık normalleşme sürecine girmeye başladık. Ekonomide yeniden çarkların dönmeye başlaması ve salgın psikolojisinden uzaklaşılması gerekli. Bölgesel ve sektörel bazda normalleşme sürecinin planlanması gerekecek.
Ekonomilerin eskisi gibi olmayacağını, alışıla gelmiş ticaret hayatının artık değişeceğini aklımızdan çıkarmamalıyız. Yeni bir dünya ekonomik düzeni bizleri bekliyor. Ortaya çıkacak yeni düzene en hızlı şekilde adapte olup, dünya ekonomisinde belirleyici konumda yerimizi alacağımıza gönülden inanıyorum.
Tüm dünyanın el ele vererek dayanışma ruhu içerisinde bu beladan kurtulmasını ve en kısa sürede sağlıklı günlere dönülmesini diliyorum.
1 Haziran pandeminin bittiği değil kontrollü normalleşme sürecinin başlangıç tarihidir. Artık maske, hijyen ve sosyal mesafenin hayatımızın bir parçası olduğunu unutmayalım.

YORUM YAP

Cevabı iptal etmek için tıklayın.

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Exit mobile version