KEKİK YAĞI FAYDALARI - Amasya GazetesiAmasya Gazetesi

16 Nisan 2024 - 13:06

KEKİK YAĞI FAYDALARI

KEKİK YAĞI FAYDALARI
Son Güncelleme :

07 Kasım 2022 - 15:23

467 views

Kekik Yağı Faydaları

Doğanın insanlara bir armağanı olan kekik, lezzetiyle yemekleri şenlendirirken kekik yağının faydaları da saymakla bitmiyor. Mutfakta ve kişisel bakımda sıkça kullanılan kekik yağı, sağlıklı yiyecekler tüketmeye özen gösteren kişilerin de gözde ürünlerinden. Bu yağı dilerseniz eve kendiniz hazırlayabilir veya güvendiğiniz markalardan hazır olarak da temin edebilirsiniz. Mucizevi kekik yağının faydalarını öğrenmek ve kullanım alternatiflerini incelemek için okumaya devam edin.

Kekik Yağı Ne İşe Yarar?

Kekik yağının sağlık açısından önemli faydaları bulunduğu doğru. Fakat bu özelliklerinden yararlanabilmek için doğal ve organik ürün çeşitlerini satın almaya dikkat etmeniz gerekiyor. Özellikle cilt üzerine yapılan uygulamalarda farklı bir taşıyıcı yağ ile kekik yağını seyrelterek kullanmanız öneriliyor. Fakat satın aldığınız ürün, size halihazırda seyreltilmiş olarak geldiğinde içerisindeki özellikler büyük ölçüde azalabiliyor. Saf olarak üretilen kekik yağı ise doğal bir antibiyotik olma özelliğini taşıyor. Yağın içerisinde bulunan karvakrol maddesi, vücudunuzu bakterilere karşı korumaya yardımcı oluyor. Bu sebeple kekik yağı cilde faydaları ile öne çıkıyor. Diğer yandan solunum yolu enfeksiyonları üzerinde iyileşmeyi hızlandırıcı bir etki yapıyor. Böylece enfeksiyonun vücuttan atılmasına yardımcı oluyor.

Antibiyotik etkisinin yanı sıra kekik yağı faydaları arasında iyi bir antioksidan olmasını da sayabiliriz. Hücre yenilenmesi noktasında vücudunuza önemli bir katkıda bulunan kekik yağı, yaşlanmanın etkilerini azaltmaya yardımcı oluyor. Cildinize dost olan bu zengin yağ, güzelliğini uzun yıllar koruyabilmenizi sağlıyor. Saf kekik yağı faydalarını birkaç madde ile sıralayacak olursak şunları söyleyebiliriz;

  • Akne oluşumuna bağlı enfeksiyonların önlenmesini sağlıyor.
  • Saçları besliyor ve onarmaya yardımcı oluyor.
  • Solunum yolu hastalıklarının iyileşmesini hızlandırıyor.
  • Kemik hastalıkları ve romatizmal ağrılar için rahatlatıcı etki yaratıyor.
  • Sakinleştirici etkisi bulunuyor.
  • Bağırsak sağlığını korumaya yardımcı oluyor.

Kekik Yağı Nasıl Kullanılır?

Kekik yağı faydaları ve nasıl kullanılır merak edenler için pek çok farklı uygulama yöntemi bulunuyor. Eğer cildinizi beslemek, bakterilerden arındırmak ve sivilce tedavisinde kullanmak istiyorsanız mutlaka taşıyıcı bir yağdan yardım almalısınız. Tatlı badem yağı, Hindistan cevizi yağı ve avokado yağı bu tür taşıyıcı yağlara örnek verilebilir. Saf kekik yağınızı bu tür bir yağ ile seyrelttikten sonra temiz bir pamuğun üzerine sürerek cildinize uygulayabilirsiniz. Vücudunuzu içten korumak ve onarımını sağlamak içinse kekik yağı içmenin faydaları biliniyor. Siz de bir bardak ılık suyun içerisine 3-5 damla kadar kekik yağı damlatıp içebilirsiniz. Yağın özelliklerini kaybetmemesi için çok sıcak olmaması önemli. Vücutta daha iyi ve hızlı işlenebilmesi içinse soğuk su kullanmaktan kaçınmalısınız.

Özellikle mevsim geçişlerinde bu doğal yağdan faydalanabilirsiniz. Soğuk algınlığı ve grip hastalıklarında kekik yağının buharından faydalanabilirsiniz. Bunun için geniş bir kabın içerisine sıcak su doldurup 5 damla kekik yağını suya damlatmanız yeterli. Sonrasında dilerseniz başınızın üzerine bir havlu veya ince bir örtü kapatarak buharı burnunuza çekebilirsiniz. Böylece solunum yollarınızı rahatlatabilirsiniz. Saçınızda kuruluk yaşıyor veya onarıma ihtiyaç duyuyorsanız yine bu yağdan yardım alabilmeniz mümkün. Kekik yağı saça faydaları ile bilinen doğal yağ çeşitlerinden. Uygulama sırasında tıpkı cilt üzerine yaptığınız uygulamalardaki gibi kekik yağını farklı bir taşıyıcı yağ ile seyreltmeniz gerekiyor. Sonrasında saç diplerine ve uçlarına masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Bu yağı saçınızda minimum 30 dakika beklettikten sonra yıkayabilirsiniz. Kekik yağını uzun süre kullanmamaya da dikkat etmelisiniz. Vücuttaki demiri emen kekik yağının uzun süreli kullanımı için doktorunuza danışabilirsiniz. Özellikle sedef, egzama ve mantar gibi devam eden rahatsızlıklarda kekik yağından faydalanacaksanız mutlaka bir doktor görüşü almanız önemli.

YORUM YAP

Cevabı iptal etmek için tıklayın.

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Exit mobile version