Karahocagil batı ülkelerini kınadığını söyledi - Amasya GazetesiAmasya Gazetesi

16 Nisan 2024 - 10:06

Karahocagil batı ülkelerini kınadığını söyledi

Karahocagil batı ülkelerini kınadığını söyledi
Son Güncelleme :

03 Mart 2022 - 16:49

175 views

Saygıdeğer Vatandaşlarım

            Muhterem Amasyalı hemşerilerim

            Sizleri, sevgi, saygı ve muhabbetle selamlıyorum.

            Sizleri en kalbi duygularla, dostluk ve kardeşlikle selamlıyorum.

            Basın açıklamamın hayırlı olmasını, hayırlara vesile olmasını cenabı Allahtan niyaz ediyorum.

Dünya genelinde başta Avrupa olmak üzere bu kış, doğalgaz, petrol, kömür ve diğer enerji fiyatlarındaki yükseliş rekor seviyelere ulaşmıştır.

Covid-19 salgınının etkisini yavaş yavaş azaltmasıyla birlikte ekonomik büyümenin hızlanması ve sanayi üretiminin artması sonucu 2021 yılında doğalgaza olan talep yükselmiş ve bu da mevcut depolardaki doğalgaz oranının yüzde 30’lara düşmesine sebep olmuştur.

Dünyada kanıtlanmış en çok doğalgaz rezervine sahip Rusya, yapılan anlaşmalar çerçevesinde sınırlı ihracat yapmış, artan doğal gaz taleplerine olumlu yanıt vermemiştir.

            Başta ABD olmak üzere NATO ülkeleri, Avrupa’ya verilen doğalgaz akışının Ukrayna üzerinden verilmesine devam edilmesini isterken Rusya ile Ukrayna arasındaki 2000’li yılların başından beri devam eden siyasi ve ekonomik çekişmenin sonucu maalesef dünya enerji ekonomisini vuran durum ile karşı karşıya kalınmasına sebep olmuştur.

Soğuk kış şartları ile artan doğal gaz talebi ihtiyacının yanı sıra Dünya’nın gündeminin merkezinde olan Rusya – Ukrayna gerilimi sonrası çıkan savaş gösteriyor ki Ak Parti hükümeti olarak belirlediğimiz stratejiler geleceğe yönelik akıllıca attığımız adımların ispatı, göstergesi niteliğindedir.  

 Yer altı gaz depolama güvenliğinde kritik stratejik önem taşıyan alt yapı tesisleri Silivri ve Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisleri;

Temmuz 2018’de 3,3 milyar metreküp depolama, 40 milyon metreküp günlük geri üretim kapasitesine sahip toplam depolama kapasitesi 4,4 milyar metreküpe, toplam geri üretim kapasitesi ise günlük 68 milyon metreküpe ulaştırılmıştır.

Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi’nde devam eden bir çalışmanın tamamlanması akabinde şu anda 1,2 milyar metreküplük depolama kapasitesi 5,4 milyar metreküp kapasiteye çıkmış olacak ve 2023 yılında toplamda iki depolama tesisinin kapasitesi 10 milyar metreküpe ulaşacaktır. Ülkemizde tüketilen gazın yaklaşık yüzde 20’sini bu tesislerde depolayacağız inşallah.

Yerüstü LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) depolarımız ile birlikte toplam doğal gaz depolama kapasitemiz ise 4,8 milyar metreküpe ulaşmıştır.

Ayrıca ;

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) Avrupa bağlantısına ulaşacak kısmı (Faz-1) 30.11.2019 tarihinde tamamlanmış olup, Azerbaycan gazının Avrupa’ya iletilmesine 31.12.2020 tarihinde başlanmıştır.

Türk Akım doğal gaz boru hattının denizaltı inşası 19 Kasım 2018 tarihinde tamamlanmış olup, boru hattına gaz alımına 23 Aralık 2019 tarihinde başlanmıştır.

Karadeniz Sakarya Gaz Sahasında Fatih Sondaj Gemimiz tarafından kazılan Tuna-1 kuyusunda 21.08.2020 tarihinde 320 milyar m3 doğal gaz keşfi yapılmış, 17.10.2020 tarihinde ise yapılan ilave çalışmalarla keşif miktarı 405 (320+85) milyar m3 olarak revize edilmiştir.

05.06.2021 tarihinde Amasra-1 kuyusunda yapılan 135 milyar m3 ilave keşifle birlikte toplamda 540 milyar m3’lük tarihimizin en büyük doğal gaz rezervi keşfine imza atılmıştır.

Bu rezervlerin en kısa sürede vatandaşlarımıza sunulması için çalışmalara başlanmış olup 2022 yılının bahar aylarında deniz tabanına borular yerleştirerek ilk kaynak yapılacaktır. İlk gazın 2023 yılı içerisinde doğal gaz iletim sistemimize aktarılması planlanmaktadır.

İsimlerini dünya tarihine yön vermiş Osmanlı Devletinin Padişahlarından alan Fatih, Yavuz, Kanuni derin deniz sondaj gemilerimize ilave olarak 4. derin deniz sondaj gemimizin temin süreci de devam etmektedir.

BOTAŞ tarafından temin edilen ve Türk Denizcilik Sicili’ne kayıtlı ilk Yüzer LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) Depolama ve Yeniden Gazlaştırma (FSRU) Gemisi olan Ertuğrul Gazi Gemisi 26 Nisan 2021 tarihinde teslim alınmış olup, Hatay’ın Dörtyol ilçesinde bulunan ve 7 Şubat 2018 tarihinde açılışı gerçekleştirilen FSRU tesisinde devreye girmiştir.

2003-2021 döneminde yürütülen çalışmalar neticesinde;

11,66 milyar ton kömür, 318,18 ton metal altın, 2,7 milyon ton metal bakır, 4,9 milyon ton metal kurşun-çinko, 20,7 milyar ton sodyum sülfat (deterjan ve yangın söndürme) rezervleri keşfedilmiştir.

Bunun yanı sıra 2.242 ton metal gümüş, 83,2 milyon ton metal demir, 2 milyon ton metal krom, 263 milyon ton mermer, 243 bin ton Nadir Toprak Elementi (NTE), 24 bin ton uranyum, 7.724 ton toryum, 10.158 ton lityum başta olmak üzere birçok önemli madene ilişkin rezervler de keşfedilmiştir.

Allah’ın lütfunu esirgemediği, yer altı ve yer üstü zenginliklerle bezediği Anadolumuz bilindiği üzere Dünya bor rezervinin %73’üne sahiptir.

Bor ürünlerimizin uluslararası alanda pazar payını artırması noktasında önemli gelişmeler sağlanmıştır. 2021 yılında 2,5 milyon ton bor üretimi gerçekleşmiş olup, 2,4 milyon ton bor ürünü ihracatından yaklaşık 1 milyar dolar gelir elde edilerek rekor kırılmıştır.

2002 yılında %30 olan Eti Maden’in küresel bor pazar payı 2021 yılında %62 seviyelerine ulaşmıştır.

Diğer bir hizmetimiz yenilenebilir enerji alanıdır. Türkiye, toplam yenilenebilir enerji  kurulu gücünde dünyada 12’nci, Avrupa’da 5’inci sırada yer almaktadır. Ülke olarak bu ivmeyi “Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı” (YEKA) projelerimizle sürdürmeye kararlıyız.

Geçen yıl rüzgar ve güneşin toplam elektrik üretimindeki payı yüzde 13,4 oldu. İnşallah bu yıl içinde bu yükseliş 2200 megavatı güneş, 850 megavatı rüzgar olmak üzere 3050 megavatlık yeni YEKA yarışmaları ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı sürdürmeye ve geliştirmeye devam edecektir.

Ak Parti hükümeti olarak ülkemizin yer altı zenginliklerinin yeryüzüne çıkartılmasına ve kendi teknolojimizi geliştirerek bu kaynakların kullanıma hazır hale gelmesi yönünde çalışmaya devam edeceğiz.

Her alanda olduğu gibi enerji ve tabi kaynakların elde edilip üretimi ve ihracaatı için önemli adımlar atılmaktadır.

Aynası iştir kişinin sözünü özümsemiş ve her çalışmasını kanıtlı ispatıyla ortaya koyan, gücünü halkının güveninden alan iktidar partisi olarak; üretimde verimlilik, süreklilik ve kalitenin önemli olduğu bilinciyle hareket etmeye, dış piyasalarda diğer ülkelerin öncelikli olarak tercih ettiği bir ülke olma yolunda yeniliklere ve gelişime açık çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

 Yenilenebilir enerjiye önem vererek, çevreye duyarlı, ekonomik, ulaşılabilir enerji üretimini, enerji iletim ve dağıtımında sürdürülebilirliği sağlamaya devam edeceğiz.

Sözlerime son verirken medeniyette en ileri noktaya varmış olmakla övünürken zalimane politikalar izlemekten çekinmeyen, Ukrayna’ da yaşanan savaşın fitilini ateşleyen ve bu duruma seyirci kalan başta ABD olmak üzere batı ülkelerini kınıyor ve Mustafa Kemal Atatürk’ün sözü ile cümlemi tamamlıyorum.

“Savaş zorunlu ve hayati olmalıdır. Ulusun hayatı tehlikeye girmedikçe savaş bir cinayettir.”

Saygılarımla.

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.