ELİAÇIK, "SENDİKACILIK MASADA DEĞİL SAHADA YAPILIR"Amasya Gazetesi

26 Nisan 2024 - 17:01

ELİAÇIK, “SENDİKACILIK MASADA DEĞİL SAHADA YAPILIR”

Son Güncelleme :

29 Kasım 2019 - 15:05

135 views

Memur Sen Amasya Şube Başkanı Recep Eliaçık, Memur-Sen’in kamu görevlileri sendikacılığında tarih yazan bir konfederasyon olduğunu belirterek “Biz anayasa referandumunun geçmesi ile birlikte toplu sözleşme hakkını alarak Türkiye’de kamu görevlileri sendikacılığı anlamında tarihi yazmış bir konfederasyonuz. Bugün kamu görevlileri kazanımlar elde ediyorsa kamu görevlileri sendikacılığını, toplu gülüşme diye ifade ettiğimiz eski toplu görüşme sisteminden kurtarmamızın büyük payı var.” Dedi.
Toplu sözleşme hakkından sonra en önemli hedeflerden birinin grev hakkı olduğuna vurgu yapan Eliaçık, “Dünyada kamu görevlileri sendikacılığında iki önemli kırmızı çizgi var. Biri toplu sözleşme biri grev hakkı… Bunların ikisi sendikacılığın vazgeçilmezleridir. Birisi aslanın dişi diğeri tırnağıdır. Biz aslanın dişini yerine koyduk. Önümüzde grev hakkı gibi önemli bir hakkı kazanmak var. Bu toplu sözleşmede de bu konu masadaydı. Bu hakkı kazanana kadar da masada olacak.” şeklinde konuştu.
Toplu sözleşme sürecinde yaşananları aktaran Eliaçık ardından eleştirilerini sıralayarak 3 unsurun tartışmalı hale geldiğini ifade etti. Eliaçık, “Bu toplu sözleşmede bizim kabul edemeyeceğimiz rakamlar üzerinden bir teklif gelince mutabakatsızlıkla süreci tamamlamak zorunda kaldık. Bu yanıyla maddi maliyeti göz ardı eden kamu işvereni bir sosyal maliyete sebep olmuştur. Hakeme gidildi fakat hakem de noterlik yaparak kamu işvereni hakem kurulu gibi davrandı. Hakem bunu yapabilir mi? Yapabilir. Eğer kendine yedirebiliyorsa, adalet duygusunu bir kenara bırakmışsa daha ötesini de yapabilir. Bu yüzden bir hakemin özerkliğini tartışmaya açtık. Toplu sözleşme sonrası 3 başlıkla yeni bir yol çizdik. Yasanın yeterliliği kamu işvereninin güvenilirliği ve hakemin özerkliği tartışılmaya açılmıştır dedik. Bu başlıklar önümüzdeki süreçte daha çok tartışılacaktır.” diye konuştu.

YORUM YAP

Cevabı iptal etmek için tıklayın.

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Exit mobile version