EL EMEĞİ GÖZ NURU: BAKIR SEMAVERLER - Amasya GazetesiAmasya Gazetesi

28 Mart 2024 - 23:48

EL EMEĞİ GÖZ NURU: BAKIR SEMAVERLER

EL EMEĞİ GÖZ NURU: BAKIR SEMAVERLER
Son Güncelleme :

29 Kasım 2022 - 16:39

190 views
Amasya’da yaşayan Murat Olgaç 35 yıldır el emeği göz nuru bakır semaverler üretiyor. Her aşamasının el emeği olduğu semaverler yolu Amasya’ya düşenlerinde uğrak noktalarından birisi. Amasya’ya uğrayanlar hediyelik eşya alacaksa mutlaka semaver almadan kentten ayrılmıyor.
Kalıp, biçki ve montajdan oluşan aşamaların her biri Murat ustanın elinden geçiyor. Murat Usta bir semaveri yaklaşık yarım günde yapıyor. Bu semaverlerin en büyük özellikleri ise tamamen el yapımı olması. El emeği göz nuru bakır semaverlerin çayına da doyum olmuyor.
Murat Olgaç, “Amasya’da 35 yıldır el yapımı bakır semaver işi ile uğraşıyorum. 16-17 yaşımda amcam ve babamdan öğrendim bu mesleği. Yaklaşık 35 senedir bu işle uğraşıyorum. Bizim semaverlerimiz tamamen el yapımı olmasıyla meşhurdur. Biz öyle çok fazla aletler kullanılmadan tamamen el yapısıdır. El yapımı semaverlerin özelliği daha sağlıklı olması, daha uzun ömürlü olması, görünümünün daha güzel olması. Semaver çayının özelliğine gelecek olursak eğer, semaver çayı istediğiniz kadar için insanlarda şişkinlik yapmaz, rahatsız etmez. İstediğiniz kadar içebilirsiniz. Semaverin eğer ham maddesini bakırdan yapacaksak önce bakırı levha şeklinde önümüze alıyoruz. Onun bir biçki aşaması oluyor. Bizim kalıplarımızla, biçki diyoruz biz ona. Önce biçki aşamasından geçiriyoruz. Sonra bunları kesiyoruz. Ondan sonra da aşama aşama montajına geçiyoruz. En son bittikten sonra kontrol ediyoruz. Ondan sonra müşteriye takdim ediyoruz.”Motifler tamamen bana özgü, benim kendi tasarladığım, benim kendi yaptığım şeyler.” Dedi.
Murat usta ömrü yettikçe bu semaverleri yapmaya devam edeceğini belirtiyor.

YORUM YAP

Cevabı iptal etmek için tıklayın.

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Exit mobile version