Depremden sonra evleri yıkılan birçok aile başka şehirlere göç etmeye başladı. - Amasya GazetesiAmasya Gazetesi

28 Mart 2024 - 16:43

Depremden sonra evleri yıkılan birçok aile başka şehirlere göç etmeye başladı.

Depremden sonra evleri yıkılan birçok aile başka şehirlere göç etmeye başladı.
Son Güncelleme :

28 Şubat 2023 - 10:05

259 views
Depremden sonra evleri yıkılan birçok aile başka şehirlere göç etmeye başladı.
Amasya’da da Kahramanmaraş merkezli 10 ilden gelen depremzedeler misafir ediliyor.
Amasya’ya gelen depremzedelerin barınma, sağlık ve diğer ihtiyaçlarını nasıl karşıladıklarını anlatan Gümüşlü Mahallesi Muhtarı Asuman Topuz önemli bir dayanışma ağı kurduklarını vurguladı.
Muhtar Asuman Topuz ilk olarak mahalleye gelen depremzede vatandaşları AFAD’a kayıt ettirdiklerini söyledi.
Amasya’ya gelerek mahallesine yerleşen depremzedelerin temel ihtiyaçlarını ve güncel durumlarını Gümüşlü Mahallesi Muhtarı Asuman Topuz gazetemize anlattı.
Mahalleli Olarak Örnek Bir Dayanışma Ağı Kurduk
Depremin ilk olduğu günden itibaren mahalleliyle birlikte bir dayanışma ağı ördüklerini anlatan Muhtar Topuz “deprem bölgesine yardım için kentte uygulanan yardım kampanyalarına destek olduk.
Mahalleliden gelen yardımlarımızı yardım toplama merkezlerine götürdük. Teslim ettik.
Elimizden geldiğince mahalle sakinlerimle depremden etkilenen vatandaşlarımıza yardımlarımız devam ediyor. Bir taraftan da ilimize, mahallemize gelen depremzede kardeşlerimize el birliği ile yardımda bulunuyoruz” dedi.
Elimizden Geleni Yapmaya Çalışıp Yaralarını Sarmaya Çalışıyoruz
Gümüşlü Mahallesi Muhtarlığı olarak bizde mahallemizde, Hatay, İskenderun ve Kahramanmaraş’tan ilimize gelen 3 ayrı aileye kucak açtık diyen Muhtar Topuz “Bir ailemiz 10 kişi, diğeri 3 kişi ve bir diğeri de 7 kişilik bir aile hepsini evlere yerleştirdik. Bize başvuran bu ailelere Gümüşlü Mahallesi Muhtarlığı olarak yardımcı oluyoruz ama bu mahalleliyle beraber bir dayanışma kurabilmemiz sayesinde. Giysi, gıda ve ev eşyası konusunda diğer mahallelerdeki depremzedelere de yardım ediyoruz. İlk gelenler çok zor şartlarda buraya ulaşabildiler, insanlar kimliksiz, kıyafetsiz ayakkabısız halde gelmişlerdi. Kimisi tüm ailesini enkaz altına kaybetmiş kimisi de psikolojik olarak yıpranmış haldeydi. Önceliğimiz temel ihtiyaçların karşılanması oldu.
Depremzede ailelerimiz kira vermediler, karşılıksız barınmalarını sağladılar. Bizlerde imece usulü mahalle sakinlerimizle ne bulduysak gerek ev eşyası, gerek yatak, döşek, baza, mutfak eşyası gibi bir evin kurulmasında ne gerekli ise ütü masasına kadar hepsini tedarik ettik. Depremzede ailelerimizin bir nebzede olsun yaralarını sarmak istedik. Hepsi de buruk da olsa mutlular. Sıcak bir yuvaları oldu. Bizlerde muhtarlığımız ve mahalle sakinlerimiz ile ellerimiz üstlerinde. Her gün telefonlaşıp yanlarına giderek ihtiyaçlarının olup olmadığını soruyoruz. Amasya halkına duacılar. Elimizden geleni yapmaya çalışıp yaralarını sarmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu
Mahallemle Misafirlerimizi Rahat Ettirme Çabasındayız
Gümüşlü Mahallesine gelen depremzedelerin birçoğunun yakınlarını kaybettiklerini birçoklarının da yaşadığı facia ile psikolojik destek almaları anlamında gerekeni de sağladıklarını ifade eden Muhtar Topuz, “Gelen depremzede ailelerimiz için psikologlar ayarladık. Çocuklarımız için oyuncaklar tedarik edip onların mutlu olmasını sağladık. Psikososyal destek anlamında bütün yardımları almalarını sağladık. Mahalle halkım elini taşının altına koydukları içinde mahalle sakinlerime teşekkür ediyorum. Allah’ım böyle afetler bir daha göstermesin. Allah herkesten razı olsun benim mahallem, Amasya halkımız çok duyarlı” diye konuştu.

YORUM YAP

Cevabı iptal etmek için tıklayın.

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Exit mobile version