BAŞKAN ERDOĞAN AMASYA’DA ÖNEMLİ MESAJLAR VERDİ - Amasya GazetesiAmasya Gazetesi

28 Mart 2024 - 16:35

BAŞKAN ERDOĞAN AMASYA’DA ÖNEMLİ MESAJLAR VERDİ

BAŞKAN ERDOĞAN AMASYA’DA ÖNEMLİ MESAJLAR VERDİ
Son Güncelleme :

23 Mart 2019 - 9:12

264 views

Başkan Erdoğan, Yavuz Selim Meydanında düzenlenen mitinge katılarak, Amasya vatandaşlarına hitap etti.
“TARİHE İSTİKAMET ÇİZEN AMASYA”
Konuşmasına, “Tarihe istikamet çizen, milli mücadeleye yön veren Amasya İstiklal harbimizin resmen ilan edildiği kurucu şehir Amasya. Dün olduğu gibi bugün de ‘Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararlılığı kurtaracaktır’ diyen Amasya.” ifadeleriyle başlayan Erdoğan, Amasya’nın bugün bir başka olduğunu belirterek, “Sen ne güzel bir şehirsin Amasya, sizleri yürekten selamlıyorum Amasya.” diye konuştu.
Amasya’nın ilçelerini de tek tek sayarak selamlayan Erdoğan, “Bizi bugün bir kez daha Amasya’ya kavuşturan Rabbime sonsuz hamdüsenalar olsun.” dedi.
“BİZ UNUTMUŞ OLABİLİRİZ, ELİN OĞLU UNUTMUYOR”
Amasya’nın Viyana kapılarına dayanan Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’nın şehri olduğunu anımsatan Erdoğan, “Viyana kuşatmasını biz unutmuş olabiliriz, unutmayın elin oğlu unutmuyor. Ülkemizden 16 bin 500 kilometre uzaktaki Yeni Zelanda’daki bir terörist çıkıyor, cami basıp, 51 kardeşimizi şehit ediyor. Silahının üzerine yazdığı tarihlerden biri de Viyana kuşatmasının tarihi olan 1683’tür.” ifadesini kullandı.
“NEREDEN NEREYE GELDİK”
İstanbul’dan, Viyana’ya giden Kara Mustafa Paşa’nın aslında şehri alabilecekken tarih boyunca hep yaşanan bir sıkıntı sebebiyle geri dönmek zorunda kaldığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:
“Bu sıkıntı kimi dönemlerde birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize, en önemlisi de kızıl elmamıza yeteri kadar sahip çıkamıyor oluşumuzdur. Viyana hadisesi bize bu durumun nelere mal olduğunu göstermesi bakımından gerçekten ibretliktir. Viyana’yı aşsak, Avrupa bizim olacakken Viyana’dan döndük, Trakya’daki topraklarımızı bile bize çok görüyorlar. Kardeşlerim, biz buraya nereden geldik biliyor musunuz, 22 milyon kilometrekareden küçüldük, küçüldük, küçüldük 780 bin kilometrekareye geldik. Nereden nereye?”
“TERÖR ÖRGÜTLERİYLE İŞBİRLİĞİ YAPANLAR VAR”
“Bize Anadolu’yu da çok görüyorlar.” ifadesini kullanan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bugün de ülkemize Viyana kuşatmasındaki hataları tekrarlatmak isteyenler var. Şayet doğru adımlar atarsak, tarihin akışını değiştirebileceğimiz birtakım konuları bizi oyalayarak, dikkatimizi başka yerlere yönlendirerek çıkmaza sokmaya çalışıyorlar. Bu hesabın dışarıda olduğu gibi içeride de destekçileri bulunuyor. Türkiye’yi tökezletmek ve hedeflerinden uzaklaştırmak için terör örgütleri dahil herkesle iş birliği halindeler.”
“BATIDAKİ SALDIRILARI GÖRMEZDEN GELİYORLAR”
Teröristlerin Türkiye’de veya bölgesinde yaptığı eylemleri işlerine geldiği şekilde ve ölçüde dünya kamuoyuna yansıtanların Batı’daki saldırıları görmezden geldiklerine işaret eden Erdoğan, şunları kaydetti:
“Halbuki Irak’ta, Suriye’de DEAŞ neyse, PKK/PYD neyse Avrupa’da, Amerika’da yükselen ırkçılık ve İslam düşmanlığı da aynısıdır. Her ikisinin de hedefinde doğrudan doğruya insanlık vardır, masum insanlar vardır, Müslümanlar vardır. Yeni Zelanda’daki katliamı gerçekleştiren terörist, bu husumetin sonuçlarının nereye kadar varabileceğini göstermiştir. Artık dünyada hiçbir yerin, hiçbir coğrafyanın, hiçbir kültürün terörün zehrinden ve kanlı pençelerinden kendini kurtaramayacağı açıkça ortadadır.”
“AVRUPA VE AMERİKAYI İKAZ EDİYORUZ “Terör örgütleri konusunda ikircikli davranma döneminin artık kapanması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:
“DEAŞ’ı kötü, PKK/PYD’yi cici gösterme çabalarının sonu yarın öbür gün dünyanın hiç umulmadık yerlerinde terörün baş göstermesi, can almasıdır. Buradan Avrupalı ve Amerikalı dostlarımız başa olmak üzere, tüm dünyayı PKK/PYD terörü konusunda da ırkçı İslam düşmanı terör konusunda da ikaz ediyoruz. Gelin bu iş daha fazla dallanıp budaklanmadan tüm terör örgütlerine karşı ortak bir tavır geliştirelim. DEAŞ’ı nasıl bitirdiysek PKK/ PYD’yi de ırkçı ve İslam düşmanı örgütleri de aynı şekilde bitirelim. İşte o zaman dünya hepimiz için çok daha huzurlu, çok daha güvenli, çok daha yaşanılabilir bir yer haline gelecektir.”
“SANDIKTA SAĞLAM BİR OSMANLI TOKADI VURUN”
Amasya’da Valilik de yapan Ziya Paşa’nın, “Düşmanlara ahbabını zemm oldu zarafet/ Dildardan ağyara şikayet yeni çıktı/Sadıkları tahkir ile ret kaide oldu/Hırsızlara ikramü inayet yeni çıktı/Hak söyleyen evvel dahi menfur idi gerçi/ Hainlere amma ki riayet yeni çıktı.” dizelerini okuyan Erdoğan, vatandaşlara, “Ülkesine ve milletine sadakatle hizmet edenlerin yanında yer alanlara, 31 Mart’ta Amasya’nın söyleyecek bir çift sözü var mı? Ülkesini yabancılara şikayet edenlere, değerleri ve tarihi üzerinden milletini aşağılayanlara 31 Mart’ta Amasya’nın verecek bir mesajı var mı? Doğruları söylediğiniz için bize saldıranlara 31 Mart’ta Amasya’nın şöyle sağlamından bir Osmanlı tokadını sandıkta vuracak azmi var mı?” diye sordu.
“AMASYA TAMİMİNİN 100. YILI”
Erdoğan, 22 Haziranın Amasya tamiminin yayımlanmasının 100. yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, “Bir asır sonra Amasya yeniden bir tarih yazmaya hazırlanıyor mu? Öyleyse şimdi öyle bir cevap verin ki içeride ve dışarıda duymayan kalmasın. ” ifadelerini kullandı.
Vatandaşlara, 31 Mart’ta istiklaline ve istikbaline, ülkeye ve şehre, milli irade, demokrasi ve kalkınmaya, hizmet siyasetine, gönül belediyeciliğine sahip çıkıp çıkmayacaklarını soran Erdoğan, alana kurulan dev ekrandan Amasya’ya yapılan yatırımlara ilişkin videoyu izletti.
“17 YILDA AMASYA’YA SADECE 10,2 KATRİLYON TUTARINDA YATIRIM YAPTIK.”
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “17 senedir ne yaptınız?” sözlerini hatırlatan Erdoğan, “Şimdi size ekranda gösterdiğim sadece Amasya’ya yaptıklarımızın bir kısmı, Türkiye’ye değil. Bay Kemal, senin bunlardan haberin var mı? Biz 17 yılda Amasya’ya sadece 10,2 katrilyon tutarında yatırım yaptık.” diye konuştu.
Erdoğan, bin 239 yeni derslik inşa ettiklerini ve bugün 18 bin öğrenciye, 591 öğretim üyesine sahip Amasya Üniversitesini de şehre kazandırdıklarını belirterek, bu yıl içinde Merzifon ve Gümüşhacıköy’de 300’er kişilik yüksek öğrenim yurtları ile bir kaç yıla kadar da 750 kişilik bir yüksek öğrenim yurdunu daha açacaklarını bildirdi.
MİLLET BAHÇESİ MÜJDESİ
Amasya, Merzifon ve Suluova’ya gençlik merkezleri ile kente 2 bin 500 kişilik spor salonu inşa ettiklerini de anlatan Erdoğan, Merzifon’a yapılacak spor salonu ihalesinin ise devam ettiğini söyledi.
Amasya’ya Sofular Millet Bahçesini kazandırmak için çalışmaları başlattıkları bilgisini de paylaşan Erdoğan, “Amasyalı ihtiyaç sahiplerine, şehit yakınlarımıza, engellilerimize toplam 826 trilyon tutarında sosyal yardım yaptık.” dedi.
Erdoğan, 300 yataklı Amasya Devlet Hastanesi ve 150 yataklı Merzifon Karamustafa Paşa Devlet Hastanesinin de aralarında olduğu 10 hastane ile toplam 19 tesisi şehre kazandırdıklarını vurguladı.
600 YATAKLI HASTANE MÜJDESİ
Sağlıkta yapılan diğer yatırımlara ilişkin de bilgi veren Erdoğan, “Şimdi buradan bir müjde veriyorum; Amasya’ya şehir hastanesi standartlarında 600 yataklı bir devlet hastanesi yapacağız. İnşallah en kısa sürede gerekli alt yapı çalışmalarını tamamlayıp, bu hastanenin inşaatına başlayacağız. Ayrıca Amasya’ya kazandıracağımız 12 sağlık tesisimiz de proje ve ihale aşamasındadır.” diye konutu.
Amasya’da 4 bin 839 konut projesini hayata geçirdiklerini de anımsatan Erdoğan, İmar Barışıyla da 39 bin vatandaşın sıkıntısını çözdüklerini söyledi.
Ulaşımda yapılan yatırımlara da değinen Erdoğan, kentte 29 kilometreden devraldıkları bölünmüş yol uzunluğunu 252 kilometreye ulaştırdıklarını belirtti.
“AMASYA’DA 5 TÜNEL YAPTIK”
Amasya’da 5 tünel yaptıklarını anlatan Erdoğan, şunları kaydetti:
“Bu ne demek biliyor musunuz? Biz Ferhat’ız, Şirin burada. Dağları deldik, Şirin’e ulaştık. Yapımı devam eden Merzifon Havaalanı yolunu ve Amasya- Erbaa ayrımı- Reşadiye yolundaki çalışmaları bu yıl, Amasya çevre yolunu ve Ladik-Taşova yolunu ise seneye tamamlıyoruz. Köprüleri ve köprülü kavşağıyla birlikte Merzifon- Çorum ayrımı, Mecitözü-Amasya-Turhal ayrımı yolunu ve Amasya- Turhal -Tokat yolunu da bir sonraki yıl bitiriyoruz. Çarşamba -Ayvacık -Taşova yolunu 2023 yılına kadar bitiriyoruz.”
ULAŞIM HAMLESİNDE AMASYA’NIN YERİ ÇOK ÖNEMLİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Samsun- Amasya- Çorum- Kırıkkale hızlı tren projesinin 3 kesim halinde etüt çalışmalarının da devam ettiğini dile getirerek, “Bu hızlı tren hattıyla Amasya bir taraftan Karadeniz’e, bir taraftan da İç Anadolu ve Akdeniz Bölgesi’ne bağlanacak. Ayrıca Yerköy-Kırşehir- Aksaray- Ulukışla demiryolu projesinin tamamlanmasıyla Samsun- Mersin limanları arası demiryolu bağlantısı sağlanarak, kuzeyden güneye kısa sürede ulaşılmış olacak.” diye konuştu.
Merzifon Havalimanı’na terminal binasını kazandırarak modernize ettiklerini de aktaran Erdoğan, “Havaalanımızın yolcu trafiği geçtiğimiz yıl 183 bine ulaştı.” dedi.
Amasya’ya 3 baraj ve gölet yaptıklarını, 5 barajın daha inşasının devam ettiğini belirten Erdoğan, Amasya’nın en önemli projelerinden biri olan Aydınca Barajı ile 33 bin dekar araziyi sulayacaklarını söyledi.
Barajla yeraltı suyunun kullanımının azalacağını, borulu şebeke vasıtasıyla da cazibe sulaması yoluyla ülke ekonomisine büyük katkıda bulunulacağını ifade eden Erdoğan, tamamladıkları sulama tesisleriyle toplam 122 bin dekar zirai araziyi sulamaya açtıklarını kaydetti. Erdoğan, inşaatı devam eden sulama tesisleriyle de 65 bin dekar zirai araziyi daha sulamaya açacaklarını bildirdi.
Erdoğan, son 17 yılda Amasya’da tamamladıkları 65 dere ıslahıyla, 82 yerleşim yeri ve zirai arazileri taşkın zararlarından koruduklarını, ayrıca 7 adet taşkın koruma tesisinin de inşaat çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
Yeşilırmak’ı kauçuk bent ile şişirerek özellikle yaz aylarında su seviyesinin düşmesini engellediklerini belirten Erdoğan, böylece ırmakta her mevsimde sandallarla gezinti yapılmasını, 4 mevsim turizme hizmet verilebilmesini sağlamış olacaklarını bildirdi.
Erdoğan, ayrıca ırmağın üzerinde kurdukları hidroelektrik santralde enerji üretimine kasımda başlayacaklarını belirterek, Yeşilırmak’ın her iki yakasındaki rekreasyon alanlarının şehrin güzelliğine güzellik katacağını vurguladı.
ÇİFTÇİLERE DESTEKLEME ÖDEMESİ
Amasyalı çiftçilere son 17 yılda toplam 806 milyon lira tutarında tarımsal destek verdiklerine dikkati çeken Erdoğan, Türkiye genelinde bu yılın Ocak-Şubat döneminde çiftçilere 5 milyar liralık destekleme ödemesi yaptıklarını, Mart ayı içerisinde 3 milyar 716 milyon liralık destekleme ödemesi daha gerçekleştireceklerini bildirdi. Erdoğan, “Böylece yılın ilk 3 ayında çiftçilerimize 8 milyar 777 milyon liralık bir desteği sağlamış olacağız. Amasyalı çiftçilerimizde bu ödemelerden paylarına düşeni alıyor.” dedi.
Erdoğan, Amasya’ya Suluova Organize Sanayi Bölgesi ve bir Ar-Ge merkezini kurduklarını kaydederek, “Merzifon Organize Sanayi Bölgemizi 42 hektar daha genişleterek 1000 kişilik yeni istihdam oluşturuyoruz. Amasyalı yatırımcılarımızı 2 katrilyon liralık yatırım teşvikiyle destekleyerek 7 bin kişilik ilave istihdam sağladık. Şehrimizdeki 19 bin iş yerimize toplam 427 trilyon liralık sosyal güvenlik kurumu prim teşviki verdik.” dedi.
Amasya, Ziyaret, Merzifon, Suluova, Taşova ve Gümüşhacıköy’e doğal gazı getirdiklerini de belirten Erdoğan, “Helga, onda doğalgaz olacak da benim Fatma kardeşimde Hatice kardeşimde, Ayşe kardeşimde niye olmasın? O çile devri eski Türkiye’de kaldı artık modern Türkiye, butona basacaksın bütün daire, apartman ısınacak, sıcak su anında gelecek. Bunları biz sağladık. Bay Kemal neredeydin sen, hangi dünyada yaşıyordun?” ifadelerini kullandı.
Erdoğan, Yeni Çeltek Kömür İşletmelerinin Amasya’nın önemli bir değeri olduğunu, buradaki kömür üretimini yeni bir işletmecilik anlayışıyla sürdürmekte kararlı olduklarını söyledi. Erdoğan, “Hem verimliliği artacak hem işçilerimizin haklarını koruyacak bir formülle Yeni Çeltek şehrimiz ve ülkemiz ekonomisine katkıda bulunmaya devam edecektir.” dedi.
Gelecek dönemde Amasya’yı daha büyük hizmetlerle buluşturacaklarını belirten Erdoğan, bunun için de 31 Mart’ta AK Parti’ye, merkez ve ilçe belediye başkan adaylarına güçlü bir destek beklediğini söyledi.
“BU ÜLKEYİ, BU MİLLETİ BÖLEMEYECEKLER”
Büyük bir gayretle Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşma ihtimalinin içeride ve dışarıda birilerinin uykularını kaçırdığını vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:
“Bu hedeflere ulaştığımızda ne uluslararası siyasette ne ekonomide bir daha ülkemizin önünü kesemeyeceklerini biliyorlar. Bu hedeflere ulaştığımızda ne terör örgütlerini ne diğer yapıları bir daha bize musallat edemeyeceklerini biliyorlar. Özellikle son 6 yılda büyük ve güçlü Türkiye yürüyüşümüzü engellemek için her yola başvurdular. Bir şey yapabildiler mi? Gabar’da inlerine girdik mi Cudi’de girdik mi Tendürek’te girdik mi Kandil’de girdik mi? Feto’cuları kovalayarak, Feto’cular şu anda bir kısmı cezaevlerinde biliyorsunuz dinleniyor. Kaçan kaçtı ama onlar kaçıyor, biz kovalıyoruz. Daha da kovalıyoruz. Çünkü bu ülkeyi, bu milleti bölemeyecekler. Büyük bir gayretle bu yola devam edeceğiz. Milletimizin feraseti ve kararlılığıyla hamdolsun hiçbiri de bunların bir şey başaramadı. Şimdi bunlar 31 Mart’ı fırsata dönüştürmeye çalışıyorlar. Ülkemizin istikrarına, güven ortamına, yatırımlarına, operasyonlarına engel olmak için ümitlerini nereye bağladılar? 31 Mart’a. Şimdi biz sandıklara hakim çıkacak mıyız? Sandıklara gitmeyen kardeşlerimi de sandığa götüreceksiniz. Aramızda ufak tefek pürüzler sebebiyle ayrılık gayrılık yok.”
Konuşmasının sonunda da “Didar ile muhabbete doyulmaz / Muhabbetten kaçan insan sayılmaz / Münkir üflemekle çerağ söyünmez / Tutuşunca yanar aşkın çırası.” dizelerini okuyan Erdoğan, “Amasya ile de muhabbete doyum olmaz. Bizim aşkımızın çırası Allah’ın izniyle hiç sönmez.” dedi.
MİTİNGDEN NOTLAR
Mitinglerde kullandığı tırın içerisinde yer alan haritada Amasya’nın üzerini raptiye ile işaretleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşması öncesinde ve sonrasında “Bizimkisi bir aşk hikayesi” adlı parçaya eşlik etti.
Erdoğan, konuşması öncesinde sahnede yanına gelen ve bu sırada ağlayan çocuğa sarılarak ağlamaması konusunda söz aldı.
Mitingde AK Parti Amasya milletvekilleri Hasan Çilez ve Mustafa Levent Karahocagil, AK Parti Amasya İl Başkanı Mehmet Ünek ile Amasya Belediye Başkanı ve yeni dönemde başkan adayı Cafer Özdemir de birer konuşma yaptı.
Konuşmasının ardından belediye başkan adaylarıyla vatandaşları selamlayan Erdoğan, bu sırada vatandaşlara içerisinde çay olan kenevirden dokunmuş bez çanta dağıttı.
Mitinge, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, milletvekilleri ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da katıldı

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.