Amasya'daki Kazılarda Pers ve Medlere Ait 2 Bıçak Bulundu - Amasya GazetesiAmasya Gazetesi

23 Kasım 2024 - 17:51

Amasya’daki Kazılarda Pers ve Medlere Ait 2 Bıçak Bulundu

Amasya’daki Kazılarda Pers ve Medlere Ait 2 Bıçak Bulundu
Son Güncelleme :

06 Mart 2024 - 15:48

91 views

Amasya’nın Göynücek ilçesinde yıllardır devam eden Oluz Höyük kazılarında, milattan önce 500-600 yıllarında hüküm sürmüş Pers ve Med medeniyetlerine ait önemli buluntular gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Kazı alanında daha önce Pers ve Medlere ait olduğu tespit edilen çanak, çömlek ve seramik parçalarının yanı sıra, sunak ve mimari yapılar da ortaya çıkarılmıştı. Ancak, son yapılan çalışmalarda, daha önceye nazaran daha dikkat çekici buluntular elde edildi.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve aynı zamanda kazı sorumlusu olan Prof. Dr. Şevket Dönmez, Oluz Höyük’teki kazı çalışmalarının 18 yıldır aralıksız sürdüğünü belirtti. Bugüne kadar Amasya Müzesi’ne teslim edilen eserlerin sayısının 2 bini aştığını ifade eden Dönmez, son dönem çalışmalarında Genç Demir Çağı, Anadolu Genç Demir Çağı ve madencilik sanatı bakımından önemli bulgulara ulaşıldığını aktardı.

Prof. Dr. Şevket Dönmez, “Bu keşifler arasında en dikkat çekici olanı, Pers ve Med dönemlerine ait kesicilerden, bıçaklardan, belki de hançerlerden olabilecek eserlerin bulunmasıdır. Teknik analizler sonucunda bu bıçakların demirden yapıldığı görülmüştür. Ayrıca, ahşap sapların halen sağlam bir şekilde varlıklarını sürdürdüğünü ve günümüzdeki perçinlerle tutturulmuş olduğunu gözlemledik” şeklinde konuştu.

Dönmez, Pers ve Medlerin hüküm sürdüğü dönemde, metalin çok değerli olduğunu ve sahip olmanın zor olduğunu vurgulayarak, “Bu dönemde bir kişinin birkaç bıçağının olması, bugünkü bir otomobil sahibi olmakla eşdeğerdi. Anadolu’nun, İranlı unsurlarla birlikte, demiri iyi kullandığını ve bıçak sanatına dönüştürdüğünü anlıyoruz. Ahşap sapların günümüze kadar sağlam kalmış olması, ahşabın cinsiyle ilgili olabilir. Henüz daha ileri analiz çalışmaları yapmadık, ancak bu konuda da çalışmalarımız olacak ve kullanılan ağaç cinslerini öğreneceğiz” dedi.

Oluz Höyük kazılarında elde edilen bu önemli bulgular, tarih öncesi dönemlere ışık tutarken, aynı zamanda bölgenin arkeolojik potansiyelini de ortaya koymaktadır. Prof. Dr. Şevket Dönmez ve ekibi, elde ettikleri bulguların detaylı analizlerini yapmaya ve bölgedeki kazı çalışmalarını sürdürmeye devam edeceklerini belirtti.

 

YORUM YAP

Cevabı iptal etmek için tıklayın.

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Exit mobile version