Amasya Valisi Mustafa Masatlı katılımı ile bağımlılıkla ilgili program gerçekleştirildi - Amasya GazetesiAmasya Gazetesi

27 Nisan 2024 - 03:44

Amasya Valisi Mustafa Masatlı katılımı ile bağımlılıkla ilgili program gerçekleştirildi

Amasya Valisi Mustafa Masatlı katılımı ile bağımlılıkla ilgili program gerçekleştirildi
Son Güncelleme :

31 Mart 2022 - 10:30

687 views

Amasya Valisi Mustafa Masatlı katılımı ile bağımlılıkla ilgili program gerçekleştirildi

Amasya Valisi Mustafa Masatlı katılımı ile  bağımlılıkla ilgili program gerçekleştirildi.  Bağımlılığın sadece kişinin kendisini değil aynı zamanda sosyal çevresinide etkilediği görülmektedir.  Tedavi etme sürecinin uzun ve zorlu olması nedeni ile en önemli yöntem önleme olduğu dile getirilmiştir. Sosyal, kültürel  ve sportif argümanlar ile bağımlılığı azaltmaya yönelik aktiviteler sayesinde toplum sağlığını tehdit eden bu unsuru en aza indirgemeye çalışmak gerekmektedir.  Kampanyanın ilk adımı, ‘ ben olsaydım’ sloganı kullanılarak, istişare çalıştayları iki gün sürecek ve belirli aralıklar ile yeniden toplanıp kararlar alınacaktır. Alınan kararlar Amasya Valiliği tarafından takip edilerek, başarılı bir şekilde uygulanmasın için çalışmalar sürdürülecektir. Çalıştay, bağımlılık ile mücadelede var olan sorunları tespit ederek, riskli bölgelerin belirlenmesine yönelik önleyici tedbirler  geliştirmeyi hedeflemektedir. 31 Mart – 1 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek Çalıştay sonunda alınacak kararlar Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilip ulusal düzeyde yapılan Bağımlılıkla Mücadele Şurasında değerlendirilecektir.

Amasya Valisi Masatlı Konuşma Gerçekleştirdi

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Amasya Valisi Mustafa Masatlı şu ifadelere yer verdi: “Sayısız teknolojik icat ve gelişmelerle dolu 21. yüzyıl, bağımlılık türlerinin küresel çapta arttığı bir dönem olmuştur.

Bağımlılık; sosyal, psikolojik ve fizyolojik olarak bireylerin sağlığını bozarak, dünyanın tamamını tehdit eden bir halk sağlığı sorunu olmasının yanı sıra, ülkelere mali açıdan da büyük zarar veren toplumsal bir problemdir.

Bağımlılık, türü ne olursa olsun, çağımız insanının aklını ve ruhunu felce uğratan, salgın bir hastalıktır. İnsanlar alışverişe, yiyeceklere, bilgisayar oyunlarına, sosyal medyaya, televizyon dizilerine bağımlı olabilmekteler. En kötüsü ise bazı insanlar sigara, alkol ve çeşitli uyuşturucu maddelere bağımlı hale gelmektedirler. Bu sebeple, dünyanın en önemli mücadelelerinden birisi olan bağımlılıkla mücadele, sadece kolluk kuvvetleriyle değil tüm kurumlar, sivil toplum kuruluşları ve halkımızla birlikte topyekûn yürütülmesi gereken bir mücadeledir.

Bu noktada, etkin bir mücadele için ortak bir strateji ve çalışma pratiği benimsenerek; tıbbi, psikolojik, sosyolojik, ekonomik ve adli yöntemlerin birbirini destekleyici, tamamlayıcı biçimde kullanılması gerekmektedir.

Bağımlılık ile mücadele konusunda Ülkemizde önemli adımlar atılmış ve bu alanda büyük mesafeler katedilmiştir. 2018-2023 Uyuşturucu ile Mücadele Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı ise bu çalışmaların en önemlilerindendir. Bunun yanı sıra uzun zamandan beri ilgili kurum/kuruluşlar tarafından, çeşitli bağımlılıklara yönelik, çok yönlü politikalar, programlar, projeler, strateji belgeleri ve eylem planları geliştirilmektedir.

Hiçbir bağımlılığı bir diğerine tercih edemeyiz. Zira insanın iradesini elinden alan bu davranışların daha az tehlikelisi yoktur. Fakat madde bağımlılığı, insan hayatını tehdit eden, en trajik bağımlılıkların başında gelmektedir. Bağımlılığı tedavi etmenin maddi ve manevi anlamda çok daha zor ve uzun bir süreç olmasından hareketle, bu mücadelede en etkili yöntem önleyiciliktir.

İçişleri Bakanlığımız da bu bilinçle, uyuşturucuyla mücadeleye ayrı bir önem göstermiş ve sadece 2021 yılında Ülkemiz genelinde gerçekleşen 215.228 operasyonda 293.905 kişi gözaltına alınarak, bunlardan 26.128’i adli makamlarca tutuklanmıştır. Bu operasyonlar neticesinde ise isimlerini saymak istemediğim, çeşitli uyuşturucu maddelerden tonlarcası ele geçirilmiştir.

Bakanlığımız ayrıca önleyici tedbirler kapsamında, Uyuşturucu kullanımı konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla hayata geçirilen, ‘En İyi Narkotik Polisi: Anne ve UYUMA Uygulamaları’ kapsamında ise, 2021 yılında yapılan 11.270 etkinlikle 449.238 anneye ulaşılmıştır. Bu rakamlar inanıyorum ki bu yıl daha da artacaktır.

Devletimiz tarafından yapılan çalışmalar oldukça önemli olmakla birlikte, bizler birey olarak, anne ve baba olarak nasıl tedbir alabiliriz, bunu iyi analiz etmeliyiz. Yapılan bilimsel araştırmalar, çocuklukta yaşanan travmaların ve ihmalin çeşitli bağımlılıklara sebep olabildiğini göstermektedir.

Bu nedenle çocuklarımıza muamelede, onlarla kurulan ilişkide ve eğitimde şefkati, anlayışı ve hoşgörüyü hiçbir zaman elden bırakmamalıyız. Hz. Ali Efendimizin dediği gibi; “Çocukların kalpleri tarla gibidir. Ne ekerseniz onu biçerseniz.”

Bu Çalıştayımız da bağımlılıkların sebebini, olumsuz etkilerini, önleyici tedbirleri ve tedavi yöntemlerini bilimsel bir yaklaşımla ele alması bakımından oldukça önemlidir.

Bu vesilesiyle başta İl Sağlık Müdürlüğümüz olmak üzere, çalışmaya katkı sunan tüm kurum ve STK’lar ile konuşmacılara teşekkür ediyor, insanların her türlü bağımlılıktan uzak kalabildiği bir dünya temenni ediyorum.”

 

YORUM YAP

Cevabı iptal etmek için tıklayın.

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Exit mobile version