AMASYA ÜNİVERSİTESİ'NİN DÜZENLEDİĞİ “AMASYA KENTİ PEYZAJ BİLEŞENLERİNİN TURİZM AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ” KONULU ÇALIŞTAY GERÇEKLEŞTİRİLDİ - Amasya GazetesiAmasya Gazetesi

9 Ekim 2024 - 10:29

AMASYA ÜNİVERSİTESİ’NİN DÜZENLEDİĞİ “AMASYA KENTİ PEYZAJ BİLEŞENLERİNİN TURİZM AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ” KONULU ÇALIŞTAY GERÇEKLEŞTİRİLDİ

AMASYA ÜNİVERSİTESİ’NİN DÜZENLEDİĞİ “AMASYA KENTİ PEYZAJ BİLEŞENLERİNİN TURİZM AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ” KONULU ÇALIŞTAY GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Son Güncelleme :

26 Haziran 2018 - 12:51

377 views
Amasya Üniversitesince Büyük Amasya Otelinde gerçekleştirilen çalıştaya Valimiz Dr. Osman VAROL, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin ORBAY ve çeşitli illerden gelen akademisyenler katıldı.
Açılış konuşmasını gerçekleştiren Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay ilimizin turizm açısından adeta bir açık hava müzesi konumunda olduğuna ve yeterince tanıtılarak değerlendirilmesi hususunda gerekli olan çalışmaların sürdürüldüğüne değindi.
Valimiz konuşmasında, “ Bu çalıştayın ilimiz açısından çok önemli bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Amasya binlerce yıllık tarihe sahip olan ve bu tarihi eserleri görüp yaşayabileceğimiz bir kent. Bunun sonuncu olarak da ciddi bir turizm hareketliliği oluşturmuş bir şehir. Ama bunun daha ileriye gidebilmesi için de yapılabilecek çok şey söz konusu.
Ülkemizin modernleşme tarihinde kentleşme ayağı biraz sorunlu olmuştur. Malumunuz olduğu üzere kentimizin tarihi dokusunun bulunduğu Yeşilırmak havzası vadinin en dar olduğu alan, çok yoğun bir kentleşme baskısı altında kalmış. Birçok tarihi eser ise bu alanda ve çok çirkin kentsel yapıların ortasında kalmış. Bu durum da bizim kısa vade değiştirebileceğimiz bir şey değil. Ayrıca şehrin trafik yoğunluğunun getirdiği de olumsuz bir etki söz konusu.
Bunlara rağmen tarihi eserler restorasyon yoluyla bir şekilde insanlara kazandırılmıştır. Bu konuda Anadolu’daki birçok ile baktığınız zaman Amasya çok iyi bir yerde. Bu tarihi eserlerin ayağa kaldırılması ile birlikte turizmin de geliştiğini görüyoruz. Geçtiğimiz yıl 750.000 turist ağırladık. Gelen insanları bu şehirde hem barındırmamız, hem yedirmemiz lazım, hem de şehrin sahip olduğu değerleri onları gösterebilmemiz lazım. Biz geldiğimiz den beri bu konudaki eksiklerimizi tespit etmeye çalıştık. Özellikle şehrin içerisinde doğru bir işaretlendirme mantığı olmamasının çok kötü sonuçlar doğurduğunu görüyoruz. Şehrimizi ziyaret eden turistlerimiz nereyi ve nasıl Gezileceğini bilemiyorlar. Ziyarete gelen insanlar sadece Yalıboyu evleri ve etrafını gezerek konaklamadan geri dönüyorlar.
Mevcut turizm aksının üzerine iki tane daha önemli bölgeyi katmak istiyoruz. Bu konuda çok ciddi çalışmalarımız var. Onlarla ilgili çok büyük projeler başlatıldı.Şu anda milli eğitim binası olarak kullanılan eski Kılıçarslan İlkokulu kent müzesi olacak. Saraydüzü kışlası şu anda işlevsiz bir durumda orayı da Amasya kent arşivi olarak değerlendireceğiz. Bu alan ile mevcut alanın yarısı kadar bir alan daha turizm aksına eklenmiş olacak. Asıl önemli olan bölge ise Pirler bölgesi. Burada sokak iyileştirilmesi yapılan bölgede özel idaremizin edindiği İki tane konutu tasavvuf müzesi haline getirmeyi düşünüyoruz. Bunların çalışmalarını akademisyen arkadaşlardan bilgi eksiklerini tespit ederek yapıyoruz.
Amasya’ya bir yol haritası çıkarabilmek için stratejik eylem planları oluşturduk bunlar bize bir yol haritası olacak ve bir süreklilik sağlayacak bizden sonraki arkadaşların önünde de bir yol haritası bulunmuş olacak. Amasya’nın turizm alanında geldiği noktadan bir sonraki noktaya taşımak için hemen hemen her şeyi hazırladık ve bunları uygulamasına geçiyoruz.
Bunlar kentleşme ile ilgili sorunları aşmadan tam anlamıyla çözülemez. Artık bir noktada bunun durdurulmuş olması çok güzel. Bütün insanlarımızın sahip olduğu bu değerleri tekrar ayağa kaldırmak için bir çaba içerisinde olması çok güzel. Akademisyen arkadaşımızın yaptığı çalışmayı kentimiz açısından çok faydalı buluyorum.
Üniversitemiz sık sık böyle farklı konularda ilimizde pek çok akademisyeni misafir ettiği etkinlikler düzenliyorlar. İlimizin tanıtımına da birikimlerine çok büyük katkıda bulundukları için sayın hocamıza tekrar teşekkür ediyorum.”
Ardından Araştırma Görevlisi Sultan Sevinç KONAKOĞLU “Turizmdeki Eksiklikler ve Güçlü Yönler” adlı sunusunu gerçekleştirdi

YORUM YAP

Cevabı iptal etmek için tıklayın.

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Exit mobile version