SAĞLIK GÖNÜLLÜLERİNDEN BÖBREK SAĞLIĞI STANDI - Amasya GazetesiAmasya Gazetesi

28 Mart 2024 - 21:34

SAĞLIK GÖNÜLLÜLERİNDEN BÖBREK SAĞLIĞI STANDI

Son Güncelleme :

29 Mart 2019 - 16:33

386 views

Sağlık Gönülleri Kulübü, 14 Mart Dünya Böbrek Günü kapsamında düzenledikleri etkinlikte böbrek sağlığının önemine dikkat çektiler. Kulüp üyeleri, İpekköy Yerleşkesinde stant açarak personelimizi ve öğrenci arkadaşlarını böbrek sağlığı ve böbrek hastalıklarından korunmak için yapılacaklar hakkında bilgilendirip, broşür dağıttılar. Standı Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arzu Cansaran, Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Neslihan Karavin ve birçok öğrenci ziyaret etti.
Sağlık Gönüllüleri Kulübü Akademik Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Nurhan Doğan; ”Kronik böbrek hastalığı, dünyada ve ülkemizde yaygınlığı hızla artan, koruyucu önlemler alındığında kontrol edilebilir bir toplum sağlığı sorunudur. Böbrek hastalığı, erken dönemde fark edildiğinde çoğunlukla önlenebilmekte ve hastalığın ilerlemesi geciktirilebilmektedir. Ancak pek çok kronik hastalıkta olduğu gibi böbrek hastalıkları ile ilgili de farkındalığının düşük olması, erken dönemde hastalığın tespit edilip tanı konmasına engel olmaktadır. Birey, aile ve toplumun böbrek hastalığıyla ilgili farkındalığının olmaması son dönem böbrek yetmezliği dediğimiz daha güç bir durumun gelişmesine sebep olmakta ve sağlık bakım profesyonelleri tarafından da en çok önemsenen “bireyin yaşam kalitesini” bozmaktadır.
Dünya’nın çeşitli bölgelerinde yapılan çalışmalarda, böbrek hastalığı farkındalığının yüzde 10’un altında olduğu bildirilmiştir. Kronik böbrek hastalığı erken süreçte fark edildiğinde önlenebilir ve geciktirilebilir bir hastalık olması nedeniyle bizlerin böbrek sağlığı üzerinde daha fazla düşünmemiz ve farkındalık artırmak için daha çok emek sarf etmemiz gerekmektedir.
14 Mart 2019 Dünya Böbrek Günü teması “Herkes İçin Böbrek Sağlığı” olarak belirlenmiştir.
Etkinliklerimizin her birinde bizlerden desteğini esirgemeyen Amasya Üniversitesi Rektörlüğüne, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanlığı ve Hemşirelik Bölüm Başkanlığına, afiş ve broşür temin etmemizde bizlere destek olan Amasya İl Sağlık Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığına, etkinliğe değerli katkılarıyla destek olan, fikir ve emek veren Sağlık Gönüllüleri Kulübü üye öğrencilerimize teşekkür ederim.” dedi.
Kalbe giden yolun böbreklerden geçtiğini söyleyen Sağlık Gönüllüleri Kulübü Başkanı
Öğrenci Hemşire İbrahim Can Uluçay ise böbrek sağlığıyla ilgili yaptıkları bilgilendirmede özellikle tuz tüketiminin azaltılmasına ve su tüketiminin artırılmasına dikkat çektiklerini ifade ederek stant ziyaretçilerine su ikram ettiklerini söyledi.
Kronik böbrek hastalığından korunmak için yapılacakların ‘çok kolay’ olduğunu
kaydeden Uluçay; bunları ‘düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme ve vücut ağırlığını koruma, az tuz-yeterli sıvı, sigaradan uzak durmak, gereksiz ilaç tüketiminden kaçınmak, kan basıncınızı ve kan şekerini düzenli olarak ölçtürmek, risk grubunda olanların böbreklerini düzenli olarak kontrol ettirmesi’ olarak sıraladı. Uluçay; sağlığa ve sağlıkla yaşama gönül vermiş tüm öğrencileri kulübe katkı vermeye davet etti.

YORUM YAP

Cevabı iptal etmek için tıklayın.

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Exit mobile version