‘SOY KÜTÜĞÜ’ PROJESİ İÇİN BOĞALAR SEÇİLDİ - Amasya GazetesiAmasya Gazetesi

19 Nisan 2024 - 02:33

‘SOY KÜTÜĞÜ’ PROJESİ İÇİN BOĞALAR SEÇİLDİ

‘SOY KÜTÜĞÜ’ PROJESİ İÇİN BOĞALAR SEÇİLDİ
Son Güncelleme :

03 Nisan 2019 - 11:45

183 views

Soy kütüğü projesi kapsamında Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği bünyesinde faaliyet gösteren menemen suni tohumlama laboratuvar ve GenTürk boğa istasyonu Türkiye çevre koşullarına uyumlu, yüksek verimli ve uzun ömürlü sığırlar elde etmek için Amasya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği aracılığı ile bölgemizden boğa adayları seçilmiştir.
Seçimi yapılan hayvanlar TR05281672 ve TR05281673 kulak numaralı Simental ırkı erkek hayvanlar Göynücek ilinin Şarklı köyünde üye Hüseyin Öksüz’den, TR051270738 kulak numaralı Angus ırkı erkek hayvan Amasya’nın Uygur köyünde üye Mehmet Şahin’den satın alınarak birlik aracılığı ile GenTürk boğa istasyonuna gönderilmiştir.
Ülkemiz hayvancılığının gelişmesine Amasya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği üyelerinin de rol alması geçmişten günümüze yapılan ıslah çalışmaların başarısını da kanıtlamaktadır. Üye üreticilerinin düzenli olarak işletmelerinde aylık süt ölçümlerini yapmaları, genetiği yüksek boğalardan suni tohumlama tercih etmeleri, yapılan bakım ve beslemedeki gelişmeleri takip etmeleri sonucu seçimi yapılan ve uygun görülen boğa adayları 2020 yılında ülkemiz genelinde yapılacak olan suni tohumlamalardan her ilde doğacak olan buzağıların babaları olmaları birlik ve üye üreticiler açısından oldukça memnun edici bir durumdur.
Ayrıca yapılan ıslah çalışmalarında ithal boğa adaylarının yerine kendi yetiştirmiş olduğu yerli boğa adayları kullanılıyor olması ve tercih edilmesi ülkemizde yıllardan beri yapılan ıslah çalışmalarının önemini bir kez daha ortaya koymaktadır.
Gelecekte hayvancılıkta ithal edilen bir ülke yerine ihraç edebilen bir ülke olabilmek için başta üretici birlikleri olmak üzere herkese büyük görev ve sorumluluk düşmektedir.

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.