Amasya Çöreği’nin Coğrafi İşareti Tescil Edildi - Amasya GazetesiAmasya Gazetesi

29 Mart 2024 - 14:07

Amasya Çöreği’nin Coğrafi İşareti Tescil Edildi

Amasya Çöreği’nin Coğrafi İşareti Tescil Edildi
Son Güncelleme :

15 Eylül 2021 - 17:39

140 views
Amasya Valiliği öncülüğünde Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği ile Amasya Ticaret ve Sanayi Odasının girişimleriyle İlimize özgü bir lezzet olan Amasya Çöreği Coğrafi İşareti tescil edildi. Bu kapsamda düzenlenen programa Valimiz Mustafa Masatlı, Belediye Başkanı Mehmet Sarı, protokol üyeleri, siyasi partilerin temsilcileri, ticaret ve sanayi odası temsilcileri ile basın mensupları katıldı.
Büyük Amasya Otelinde gerçekleştirilen programda konuşan Amasya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Kırlangıç, Valiliğimizin öncülüğünde yürüttüğümüz çalışmayla İlimize özgü Amasya Çöreği Coğrafi İşaret tanıtımını yapmanın mutluluğu içesinde olduklarını ifade ederken, Belediye Başkanı Mehmet Sarı ise yöremiz mutfağının zenginliğinden bahsederek emeği geçen herkese teşekkür etti.
Valimiz Mustafa Masatlı ise konuşmasında şunları kaydetti: “Değerli Belediye Başkanım, protokol üyelerimiz, geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiğimiz Amasya Baklalı Dolmanın Lansmanının ardından İlimize özgü lezzetiyle beğenilerek tüketilen Amasya Çöreğinin Coğrafi İşaretinin tescil edilmesinin mutluluğunu yaşıyoruz. Geçtiğimiz yıl göreve geldiğimizde Amasya ekonomisinin sanayi, tarım ve turizm ekseninde yoğunlaştığını görerek, bu alanlarda yapmamız gereken öncelikli çalışmaları belirlemiştik.
Turizmde Amasya’nın sahip olduğu potansiyeli en üst seviyede kullanmak için öncelikle UNESCO Dünya Kültür Mirası çalışmalarına hız verdik. Daha sonra çeşitli tarihi değerlerimizin restorasyonu, Geleneksel Osmanlı El Sanatları Merkezinin yapımı, turizm danışma ofisi ve tarihi yapılarımızda tabelalandırma çalışmalarını hayata geçirdik. Turizm sektörü nitelikli konaklama tesisleri ve yiyecek içecek işletmeleri ile bir bütündür. Özellikle yabancı turistler gezdikleri şehirlerin kendine özgü tatlarına, geleneksel ürünlerine ve sanatsal faaliyetlerine de ilgi gösterirler.
Bunun bilinciyle göreve geldiğimizde 4 olan coğrafi işaret sayımızı arttırmak ve Amasya’nın sahip olduğu kendine özgü değerlerini Ülkemize ve dünyaya tanıtmak amacıyla 9 yeni ürünümüze coğrafi işaret almak için gerekli hazırlıklarımızı yapmıştık. Geçen hafta gerçekleştirdiğimiz Baklalı Dolma lansmanının ardından bugün de Valiliğimizin öncülüğünde Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği ile Amasya Ticaret ve Sanayi Odasının işbirliğiyle alınan Amasya Çöreği Coğrafi İşaretini büyük bir memnuniyetle ilan ediyoruz.
Amasya Etli Çiçek Bamyası Yemeği ile Amasya Toyga Çorbası da Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Bülteninde ilan edilmiş olup, bu ürünlerin Coğrafi İşaretleri Kasım ayında alınacaktır. Başvurusunu yaptığımız Amasya Misket Elma Sirkesi, Amasya Sıkma Tarhanası, Amasya Yağlısı, Patlıcan Pehli Yemeği, Yassıçal Çuha Dokumasının işlemleri ise devam etmektedir.
Bunların haricinde ise içerisinde Amasya Keşkeği, Amasya Burmalı Çörek, Amasya Cevizli Ballı Baklava, Taşova Ekmeği, Amasya Semaveri, Gediksaray Dokuması, Merzifon Dokuması, Merzifon Kuşburnu Marmelatı, Amasya Misket Elması Suyu, Suluova Şeker Pancarı Pekmezi ve Amasya Misket Elma Kolonyasının coğrafi işaret alması için de hazırlıklara başlıyoruz. Bu alanda nihai hedefimiz 4 olan coğrafi işaret sayımızı 24’e çıkararak, Amasya mutfağını ve kültürünü en iyi şekilde tanıtabilmektir.
Coğrafi İşaretler bir şehrin, bir Ülkenin kendine özgü ürünlerini tescillemek ve aslına uygun olarak, tadını, şeklini ve üretim yöntemini muhafaza ederek korunmasını sağlamak adına büyük önem taşımaktadır. Bu ürünümüzün tescillenmesi özellikle gastronomi turizmi için ziyaretler gerçekleştiren yerli ve yabancı misafirlerin ilgisini çekecek ve İlimiz turizmine olumlu katkı sağlanacaktır. Bu düşüncelerle yeni Coğrafi İşaretli ürünümüzün Amasya’mıza hayırlı olmasını temenni ediyor, bu sürece katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum.”
Konuşmaların ardından Coğrafi İşareti alınan Amasya Çöreğinin tescil belgesi Valimiz tarafından İlimiz esnaflarından Galip Doğla’ya verildi. Programın sonunda Valimiz Mustafa Masatlı ve protokol üyeleri Amasya Çöreğinin tadımını yaptılar.

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.