Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde Kırsal kalkınma eylem planı nohut dağıtım töreni yapıldı.
Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “Bilindiği üzere baklagiller, insan ve hayvan beslenmesi, diğer yandan çevrenin korunması açısından yaşamsal bir öneme sahiptir. Ekim nöbetinde kullanılan baklagiller; kök yapısı sayesinde bitki besin maddelerinden kolaylıkla faydalanır ve onların yukarı katmanlara çıkmasına yardımcı olur, toprağın yapısını iyileştirir, taban taşı oluşumunu engeller, havanın serbest azotunun toprağa bağlayarak verim kapasitesinin artmasına yardımcı olur.
Baklagillerden olan nohut yetiştiriciliği, tarımla uğraşan çok sayıda çiftçi ailesine geçim kaynağı olduğu gibi, farklı değerlendirme şekilleriyle de tarımsal ürünlerimiz içinde önemli bir yer alarak ulusal ekonomiye de katkı sağlamaktadır. Ülkemizde 5 Milyon 200 Bin dekar alanda 630 Bin ton nohut üretimi gerçekleşmekte olup, İlimizde 12 Bin dekar alanda 2 Bin ton üretim gerçekleşmektedir.
“Amasya İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Eylem Planı” çerçevesinde nadas alanlarının daraltılarak tarımsal üretime kazandırılması kapsamında özellikle yem bitkisi, baklagiller ve aspir gibi kuraklığa dayanıklı bitki çeşitlerinin üretimlerinin desteklenerek 31.741 hektar olan nadas alanlarının her yıl %5 azaltılarak 2023 yılında 24.500 hektar seviyesine indirilmesi hedeflenmektedir.
Nadas alanlarının daraltılması hedefi ile nohut üretim alanlarının arttırılmasına yönelik, toplam proje tutarı 181 Bin 800 TL olan “Nohut Yetiştiriciliği Projesi” ile Merkez ve ilçelerimizde toplam 195 çiftçimize 3 bin dekar alanda üretim yapmasını sağlayacak 36 ton nohut tohumu dağıtımı %50 Özel İdare, %50 Çiftçi katkısı ile gerçekleştirilecektir.
Sayın Valimize bütün tarımsal faaliyetlerde bizlere olan desteklerinden dolayı şükranlarımı arz ediyorum. Bugün gerçekleştireceğimiz projemizin üretimini gerçekleştirecek olan çiftçilerimize hayırlı olmasını, verimlerinin bol, ürünlerinin bereketli olmasını dilerim.” Denildi.