Yaşlılarımızın yaşam kalitesini arttırmanın sırrı burada - Amasya GazetesiAmasya Gazetesi

12 Kasım 2024 - 02:21

Yaşlılarımızın yaşam kalitesini arttırmanın sırrı burada

Yaşlılarımızın yaşam kalitesini arttırmanın sırrı burada
Son Güncelleme :

22 Mart 2022 - 14:14

320 views

Amasya İl Sağlık Müdürlüğü, Dursun Koç yaşlılara saygı haftası için şu sözleri kaydetti; “Yaşlılarımızın yaşam kalitesinin arttırılması ve korunması amacıyla, düzenli fiziksel aktivite ve egzersiz alışkanlığı, kısa ve uzun dönemde sağlıklı yaşlanmanın en önemli belirleyicisidir.

Fiziksel aktivite, ileri yaşlarda hastalıkların görülme sıklığını önlemeye çalışarak sağlıklı yaşlanma için en önemli unsurlardan birisidir. Bireyin yaşamını uzatmanın yanında yaşlılık döneminde sağlığının geliştirilmesi de önem taşımaktadır. Yaşlılıkta daha iyi ve kaliteli bir yaşam için yeterli ve dengeli beslenme, alkol ve sigara kullanımından uzak durma ve özellikle doğru fiziksel aktivite ve egzersiz yapma yaşlanma ile ortaya çıkabilecek önemli sağlık sorunlarından başarılı şekilde korunma sağlayacaktır.

Yaşlılık dönemine düzenli fiziksel aktivitenin, kalp hastalığı ve inme riskinde azalma, yaşam süresi ve yaşam kalitesinde artma, kolesterol seviyesinde düşme, düşmelerin önlenmesi ve kalça kırığı riskinde azalma, uyku kalitesinde düzelme, kilo alımının önlenmesi gibi faydaları bulunmaktadır. “dedi.

Alzheimer (Alzaymır) Hastalığı Yaşlılık döneminde sıklıkla karşılaşılan rahatsızlıkların başında Alzheimer’in geldiğini hatırlatan Dr. Dursun Koç, “Alzheimer Hastalığı Yaşlılıkla beraber ortaya çıkan ve başta unutkanlık olmak üzere; çeşitli zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açan, günlük yaşam aktivitelerini etkileyen İlerleyici bir beyin hastalığıdır. Alzheimer’da Risk Faktörleri Alzheimer, genelde ileri yaş gurubundaki insanlarda görünür ve kısmen genetiktir ve ailede Alzheimer bulunanlarda daha sık görünür. Düşük eğitim seviyesi, beynin öğrenmeye açık olmamasına dolayısıyla beynin yeteri kadar kullanılmamasına bağlıdır. Zihnini etkili şekilde kullanmayan, zekâ antrenmanları yapmamış kişilerde daha sık görünür. Bunun haricinde gençliğinde kafa travması ve depresyon yaşayanlar ve kadınlar risk grubundadır. Birçok hasta bu belirtileri basit bir dalgınlık olarak görür ve Alzheimer’ı reddeder. Psikolojik problemleri beraberinde getiren bu rahatsızlık kişiyi huzursuz ve saldırgan bir tutum içerisine sokar. Hastalar çevrelerindekilere karşı saldırganlaşabilir.

Alzheimer Hastalığı Nasıl Seyreder?

Alzheimer hastalığı yavaş ilerleyen, ancak zaman içinde günlük yaşamı etkileyerek, hastayı geri dönüşsüz bir şekilde bakıma muhtaç bırakan bir hastalıktır. Hastalığın ilk belirtileri yolunu şaşırma ve isimleri tarihleri unutma veya karıştırma olur. İleri evrelerde aile bireylerini tanıyamama, idrar kaçırma ve ciddi davranışsal bozukluklar görülebilir.

Alzheimer Önlenebilir Mi ?

Alzheimer’ın bilinen bir tedavisi olmamakla birlikte, bu rahatsızlığı kısmen önlemek mümkündür. Fiziksel ve mental olarak sağlıklı yaşlananların hastalığa yakalanma ihtimalleri düşüktür. Alzheimer’a yakalanmamak için zihnimizi güçlendirmeli, çeşitli beyin antrenmanlarıyla beynimizin her bölgesini aktif olarak kullanmalıyız. Kitap okumalı, sayısal ve sözel içerikli bulamacalar çözmeli ve çevremizdekilerle etkili iletişim kurmalı ve farklı alanlarda hobi sahibi olmaya çalışmalıyız. “Dedi.

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.