Solunum rahatsızlığı olanlar için yeni tedavi yöntemi! - Amasya GazetesiAmasya Gazetesi

14 Kasım 2024 - 09:32

Solunum rahatsızlığı olanlar için yeni tedavi yöntemi!

Solunum rahatsızlığı olanlar için yeni tedavi yöntemi!
Son Güncelleme :

21 Mart 2022 - 11:14

829 views

Pulmoner rehabilitasyon tedavisi nedir ?

Pulmoner rehabilitasyon, ya da diğer adıyla solunum terapisi; uzun süredir solunum hastalığı olanlar için ilaç tedavilerine ek olarak uygulanan bir tedavi  programdır. Pulmoner rehabilitasyon tedavisi ile doğru nefes alma  teknikleri   sayesinde nefes darlığınızla başa çıkabilmeyi öğrenebilir ve  kontrollü egzersiz tedavileri ile aynı zamanda kendinizi daha güçlü ve sağlıklı hissedebilirsiniz.

Hangi hastalıklarda pulmoner rehabilitasyon tedavisi kullanılıyor ?

KOAH ( Kronik bronşit ve amfizem)

Kistik fibrozis ve bonşiektazi

Astım

Gerrahi girişimlerin  öncesinde  ve sonrasında gelişen solunum yetmezlikleri

Gögüs duvarı hastalıklarına bağlı solunum yetmezlikleri

Nörolojik kas hastalıklarına bağlı solunum yetmezlikleri

Pulmoner rehabilitasyon tedavisi nasıl uygulanıyor ?

Hastanede yatarken veya ayaktan gelerek uygulanabilen bir tedavidir.
İçeriğinde; 

Solunum  sıkıntısıyla başa çıkabilmek için çeşitli nefes teknikleri  yanı sıra balgam çıkarma, doğru ve efektif öksürme   tekniklerinin öğretilmesi 

Solunum kaslarını ve  genel vücut  kaslarını  güçlendirici, kondüsyonu artıcı kişiye özel egzersiz  programları (bilgisayar programıyla yönetilen  özel egzersiz bisikleti, yürüyüş bandı ve kol ergometrisi eşliğinde,) Sırt ve göğüs kaslarını güçlendirici elektrik akımı uygulamaları bulunan kapsamlı bir program şeklindedir.

 Amasya İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, pulmoner rehabilitasyon hakkında şunları söyledi; “Nefes darlığı, günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlanma, yaşam kalitesinde azalma ve/veya egzersiz kapasitesinde kısıtlılığı olan tüm solunum hastalarına pulmoner rehabilitasyon uygulanabilmektedir. Pulmoner rehabilitasyon, her yaştaki solunum hastalarına rehabilitasyon ünitelerinin özelliklerine bağlı olarak hastanede, ayaktan ya da evde uygulanabilmektedir. KOAH (Kronik obstrüktif akciğer hastalığı) başta olmak üzere astım, bronşektazi, interstisyel akciğer hastalıkları, kistik fibrozis, göğüs duvarı hastalıkları, nöromusküler hastalıklar, akciğer nakli öncesi ve sonrası, akciğer kanseri, obezite ilişkili tüm akciğer hastalıklarında pulmoner rehabilitasyon programı başarı ile uygulanabilmektedir. Pulmoner Rehabilitasyonun amaçları nelerdir Hastalığa bağlı gelişen nefes darlığı ve fonksiyonel yetersizliği ortadan kaldırması, Hastalığın ilerlemesini önlenme, Egzersiz toleransının artırılması, Sağlık durumunun iyileştirilmesi, Komplikasyonların önlenmesi ve tedavisi, Hastalık atak sayısının azaltılması ve atak şiddetinin hafifletilmesi, Yaşam kalitesinin iyileştirilmesi, Hastaneye başvuru sıklığı ve yatış süresinin azaltılması sonucunda sağlıkla ilişkili harcamaların azaltılması ve sağ kalımda artış sağlamasıdır. Pulmoner rehabilitasyonun içeriği nelerdir Pulmoner rehabilitasyonun en önemli ve temel bileşen egzersiz eğitimidir. Bireyin gereksinimleri doğrultusunda diğer bileşenler de (hasta ve ailesinin eğitimi, vücut kompozisyonunun değerlendirilmesi gerekli olgularda beslenme desteği, psikososyal destek, nefes darlığı ile baş edebilme yöntemleri, iş-uğraşı tedavisi, enerji koruma yöntemleri vb.) pulmoner rehabilitasyon programlarında yer almaktadır. Solunum hastalıklarında egzersiz neden gereklidir Nefes darlığı olan kronik solunum sorunlu hastalar pulmoner rehabilitasyon programları ile güvenli bir şekilde egzersiz yapabilirler. Kronik akciğer hastalarında nefes darlığı ve/veya yorgunluğun neden olduğu günlük yaşamdaki hareketsizlik; kemik ve kas içeriğinin, kalp ve akciğer fonksiyonlarının, hareket yeteneğinin gittikçe azalmasına neden olur. Egzersiz ile kas kuvveti artar, kas dayanıklılığı artarak daha uzun mesafeler yürünebilir, kas ve eklemler daha iyi hareket eder, gevşemeyi sağlar, daha güçlü ve enerjik hissedilir, kalbin çalışması iyileşir, nefes darlığı azalır. Pulmoner rehabilitasyon programının süresi ne olmalıdır Pulmoner Rehabilitasyon programı en az 8 hafta (toplam 24 seans) süre ile uygulanmalıdır. Egzersiz eğitimi bırakıldığında kazanımlar kaybedildiği için egzersiz alışkanlığının devam ettirilmesi gerekmektedir.” İfadelerini kullandı.

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.