Bir Müze ve Kütüphaneyi Birleştirerek Sosyal Yaşamımızı Zenginleştirecek Olan Yeni Halk Kütüphanemiz Halkımızın Hizmetine Sunuldu - Amasya GazetesiAmasya Gazetesi

19 Nisan 2024 - 08:08

Bir Müze ve Kütüphaneyi Birleştirerek Sosyal Yaşamımızı Zenginleştirecek Olan Yeni Halk Kütüphanemiz Halkımızın Hizmetine Sunuldu

Bir Müze ve Kütüphaneyi Birleştirerek Sosyal Yaşamımızı Zenginleştirecek Olan Yeni Halk Kütüphanemiz Halkımızın Hizmetine Sunuldu
Son Güncelleme :

10 Eylül 2021 - 9:39

152 views

Vali Mustafa Masatlı ile Kültür ve Turizm Bakan Yardımcımız Sayın Ahmet Misbah Demircan’ın katılımlarıyla Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezi Binası içerisinde yapımı tamamlanan Modern Halk Kütüphanesi vatandaşlarımızın hizmetine açıldı. Açılışta ayrıca Amasya Milletvekilleri M. Levent Karahocagil ile Hasan Çilez, protokol üyeleri, siyasi partilerin yöneticileri ve vatandaşlar yer aldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan törende konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Bilal Eken Yeni Halk Kütüphanesinin özellikleri hakkında bilgi verirken, Amasya Milletvekilleri M. Levent Karahocagil ve Hasan Çilez ise İlimize kazandırılan bu önemli eser için emeği geçen herkese teşekkür ederek, kütüphanemizin hayırlı olması temennisinde bulundular.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcımız Ahmet Misbah Demircan da konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bütün felsefeciler dünyada insanı anlatırlarken, insan ruhtur, bedendir derler. İbn-i Haldun coğrafya kaderdir der. Kaderimiz bulunduğumuz şehrin tabiatıdır. Suyu, havası, doğası, ormanı ruhumuza etkiler yapar. Dolayısıyla toplum hayatında şehirle toplum arasında da sıkı bir bağ vardır. Şehrin eğiticiliği işte bu kaderinden başlar.

Bu şehre gelip de, şiirsi bir duyguya kapılmamak mümkün değil. Burası özünde şiirin edebiyatın merkezi olsa gerek. Yeşilırmak nehrinin iki tarafına dizilmiş harika binaları görünce insan başka bir aleme transfer oluyor. Bütün Amasyalıları bu anlamda gönülden tebrik ediyorum. Güzel bir şehirde yaşıyorsunuz.

Bugün burada bir mekanın açılışındayız. Aslında bina daha evvel yapılmış. Kültür hayatı dediğimizde temelde iki dinamik konuşuruz. Birincisi somut miras, yani tarihten bugüne kadar kalan yapılar, ören yerleri. Onları korumak hepimizin vazifesidir. Kültür ve Turizm Bakanlığının da en önemli vazifelerinden biridir. Buradaki tarihi binanın restorasyonu olmasa da, bir replikasının dahi korunmuş olması, yine korunma anlamına geliyor. Aslında terkedilmiş bir yapının mimari özellikleriyle ve bütünselliğiyle, ölçülerine de riayet ederek taşınmış olması, tarihe duyulan saygıdır.

Bugün geldiğimiz noktada Sayın Valimiz isabetli bir karar vermiş. Mekanı çoklu fonksiyonlarıyla değerlendirmek istemiş. Bir kısmında müze, bir kısmında kütüphane ve buraya gelen ziyaretçiler farklı fonksiyonlar ile birlikte şehre ait değerleriyle muhatap olsun diye düşünmüş. Bu anlamda Sayın Valimizi alkışlıyorum ve tebrik ediyorum. Sağ olsun var olsun.

Somut mirası restore ederek, kaybolmaya yüz tutmuş eserlerden böylesine yapıları bir başka yerde ruhuyla yaşatmak da bir yaklaşımdır. Beyoğlu’nda Okçular Tekkesi yıkılmış ve yok olmuştu. Orayı yeniden yaptırırken, fotoğraflardan hareket etmiştik. Bazen bazı yapılar tamamen yok olduysa, onları fotoğraflarından birebir alıp bir başka yere taşıyabilirsiniz.

İkincisi ise kültürümüzde somut olmayan miras, yani yaşam tarzımız. Onlar dilimizdir, şiirimizdir, edebiyatımızdır, şarkılarımızdır. İnsanoğlu yaptıklarını bina olarak ortaya koymuştur, ama duygularını da yazmıştır. O yazdığı duygular önce taşa, sonra papülüs kağıdına, ardından kitaba, şimdi de dijitale yazılıyor. Bilgiyi aktarırken sohbet ortamında aktarmak kıymetli bir şeydir. İnsan sohbet ortamında birbiriyle iletişimi daha güçlü oluyor. Hatta ortaoyunu da sohbetin bir adım ötesidir. Yani tiyatro, drama dediğimiz şey eğitici tiyatro. Bir kültür aktarımının aracıdır. Yeni de olsa bir düşüncenin ifadesi ve aktarımıdır.

Bugün kültür aktarımının en kıymetli alanı şüphesiz sinemadır. Sinema kültürel aktarımda ciddi etkiler yaratıyor. Kütüphanecilik vizyonumuzdan anlayışımızda böyle bir yaklaşım var. Bir yerde kitaplar olmalı, gençler oraya ders çalışmaya gelmeli, ama orada sohbet, konferans, şiirden, edebiyattan, tiyatrodan, müzikten ve sinemadan belirli zamanlarda toplantılar olmalı ve organizasyonlar yapılmalıdır. İşte burası bu çoklu fonksiyonları bir arada tuttuğu için de ayrıca kıymetlidir. Ben bu duygu ve düşüncelerle şahsen çok mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. Değerli Valimize, kıymetli haziruna, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğündeki değerli mesai arkadaşlarıma ve emeği geçen herkese teşekkür ediyor, hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

Programda son olarak konuşan Vali Mustafa Masatlı ise şunları kaydetti: “Sayın Bakan Yardımcım, değerli milletvekillerim, protokol üyelerimiz, Saraydüzü Kışla Binası içerisinde oluşturduğumuz Modern Halk Kütüphanemizin açılışına hoş geldiniz.

Bizim geleneğimiz ve inancımızda ilme, kitaplara ve alimlere daima büyük önem verilmiştir. Ecdadımız tarih boyunca yaşadıkları şehirleri kütüphaneler ve medreselerle donatmıştır.

Bu köklü medeniyetin mirasçısı olan Ülkemizde de son 18 yılda büyük bir gelişim ve dönüşüm yaşanmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımız Başkanlığındaki hükümetlerimiz eğitimden sağlığa, ulaşımdan sosyal hizmetlere, ekonomiden savunma sanayine kadar pek çok alanda sayısız projeyi hayata geçirmiştir.

Buna paralel olarak Kültür alanında da önemli bir dönüşüm gerçekleşmiştir. Ülkemizin dört bir yanındaki illerimizde ve ilçelerimizde çağın gereklerine uygun, içinde bilişim sistemlerinin yer aldığı, her yaştan insanımızın vakit geçirebileceği niteliklerde kütüphaneler inşa edilmiştir.

Amasya’ya baktığımızda ise köklü tarihi boyunca sanata sanatçıya ve edebiyata büyük önem verildiğini görüyoruz. Divan edebiyatının ilk kadın şairi olan Mihri Hatun, Hattatların Piri Şeyh Hamdullah, tıp ilminde çığır açan Sabuncuoğlu Şerefeddin ve Coğrafya ilminin kurucusu Strabon’un Amasya’da yetişmeleri bu durumun açık göstergeleridir.

Bizler de ilim ve irfan yuvası Amasya’mızın mevcut halk kütüphanesinin fiziki koşullarının yetersizliği sebebiyle, Saraydüzü Kışla Binamızda modern bir kütüphane oluşturmak için çalışmalara başladık. Bu süreçte Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün teklifi ve Sayın Bakanımızın da onayı ile Saraydüzü Kışla Binasının üst kat harici bölümleri kütüphanemize tahsis edilmiştir.

Bu kapsamda ilk olarak binamızın onarımına başlanmış, İl Özel İdaremiz ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansının da desteğiyle yaklaşık 3 milyon TL bedel ile kapsamlı bir tadilat yapılmıştır. Kütüphanemizin tefrişatı için ise Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından 1 milyon 250 bin TL destek sağlanmıştır.

Milli Mücadele’nin doğum belgesi sayılan Amasya Genelgesi’nin imzalandığı ve tüm dünyaya ilan edildiği Saraydüzü Kışla Binasının kütüphane olarak öğrencilerimize ve gençlerimize hizmet edecek olması da ayrıca anlamlıdır. Buraya ders çalışmak için gelen öğrencilerimiz üst katta yer alan Milli Mücadele Müzesini de gezme fırsatı bularak, bu güzel Ülkenin ne şartlarda kurulduğunu da bizzat yerinde gözlemleyebileceklerdir.

Çocuk, genç ve yetişkin bölümü ayrı şekilde hizmet verecek kütüphanemiz her yaştan vatandaşımızın güzel ve verimli zaman geçirebileceği bir mekan olarak, sosyal yaşamı da zenginleştirecektir.

Gençlerimiz ayrıca Kütüphanemizde yer alan sesli çalışma odalarında özel çalışmalar yapabilecekler ve internet erişiminden de faydalanabileceklerdir.

Sultan Bayezid Külliyesi içinde yer alan eski kütüphane binamız ise Vakıflar Genel Müdürlüğünün de onayıyla Yazma Eserler Kütüphanesi olarak restorasyona alınacaktır. Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığımız da restorasyon sürecine büyük oranda destek olmaktadır.

Gerek dış mimarisi, gerekse içinde yer alan modern ve ferah alanlarıyla, teknolojinin tüm imkanlarını halkımızın hizmetine sunan Halk Kütüphanemizin yapım sürecinde bizlere her türlü imkanı sağlayan başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Ersoy Beye, Bakan Yardımcımız Ahmet Misbah Demircan’a, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğüne, Milletvekillerimize, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansına ve İl Özel İdaremize teşekkür ediyor, bu güzel eserin Amasya’mıza hayırlı olması temennisiyle, hepinizi saygı ve sevgilerimle selamlıyorum.”

Konuşmaların ardından Halk Kütüphanesi Bakan Yardımcımız, Vali ve protokol üyeleri tarafından halkımızın hizmetine açıldı. Daha sonra kütüphane ve bünyesinde oluşturulan bölümleri gezen Bakan Yardımcımız ve Vali yetkililerden detaylı bilgiler aldı.

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.