ŞEHZADELER ŞEHRİ AMASYA’NIN BİRBİRİNDEN LEZZETLİ YEMEK TARİFLERİNİ SİZİN İÇİN DERLEDİK
- ÇATAL ÇORBA
Amasya’nın ünlü yemeklerinden olan Çatal çorba yapımı kolay olduğu kadar tadı bir o kadar güzeldir. Çatal çorba yapmak için Tencereye önce yeşil mercimeği yıkayıp 6 bardak su ile birlikte başlayalım. Mercimek biraz haşlandıktan sonra içerisine yarmayı da ekleyip iyice pişirelim. Küçük bir tavada küçük küçük doğradığımız soğanları kavuralım, iyice kavrulan soğanların içerisine baharatları ve naneyi ekleyip kapatalım. Çorbanın içerisine harcı ekleyip bir taşım daha kaynatalım. Ve çorbamız hazır. Afiyet olsun.
- BAKLA DOLMASI
Amasya’nın bir diğer ünlü yemeği ise Bakla Dolmasıdır. Bakla dolması Amasya ve komşu illerinde bolca tüketilmekte ve sevilmektedir. Bakla dolması yapmak isterseniz Bakla ılık suda bekletilir ve ortadan ikiye kesilir kabukları çıkartılır ve tekrar doğranır. Doğranan baklalar büyük bir kaba alınır ve ince doğranmış soğan, salça, dolma içi, ince doğranmış maydanoz, dereotu, reyhan, kırmızı biber, karabiber, tuz ve bir kase kadar su eklenerek karıştırılır ve iç hazırlanır. Yaprağın ortasına iç konularak bohça şeklinde sarılır. Tencerenin dibine istenirse kemikli kaburga eti konulur ve üzerine sarılmış dolmalar dizilir. Dolmaların üzerine sıcak su gezdirilir ve kapak koyularak kısık ateşte yaklaşık 3-4 saat pişirilir. Sosu için soğanlar yağda kavrulur içine salça eklenir ve dolmaların üzerine yayılarak 1-2 taşım daha kaynatılır ve yemeye hazır..
- BAT YEMEĞİ
Bat yemeği Amasya’da yiyebileceğiniz en güzel yemeklerden biridir. Bat yemeği sadece Amasya değil çevre illerinde sevdiği ve özümsediği bir yemektir. Eğer Bat Yemeği yapmak isterseniz;
Yeşil mercimeği üzerini geçecek kadar su ile ocağa koyup pişirmeye bırakın.
Pişen mercimeğin üzerine ince bulguru ilave edin ve karıştırıp kapağını kapatın, ocaktan alın. Domateslerinizi 4’e bölün ve çekirdeklerini çıkartın, ardından küçük küpler elde edecek şekilde doğrayın. Soğanlarınızı da küçük küçük yemeklik doğrayın. Biberleri ince olacak şekilde dilimleyin. Taze soğanınızı, maydanozu, dereotunu ve reyhanı ince ince kıyın. Tüm bu doğradıklarınızı büyük bir karıştırma kabında soğuyan mercimek ve bulgur ile karıştırın. Kıydığınız cevizleri de ilave ettikten sonra başka bir kasede domates salçasını su ile açın, 1 adet limonun suyunu, nar ekşisini karıştırıp, mercimekli karışıma dökün ve iyice karıştırın. Geniş bir salata kasesine alın ve 5 dakika haşlayarak tuzundan arındırdığınız asma yaprağı ile servis edin.
- AMASYA ÇÖREĞİ
Bayramların ve özel günlerin değişmez yiyeceği Amasya Çöreğidir. Her Amasyalının sevdiği bu çöreği siz değerli okurlarımıza da öneririm.Evinde bu lezzeti yapmak isteyenler için tarifini aşağıya bırakıyorum;
Mayayı yarım su bardağı ılık suda eritip yoğurma kabına alın.Ceviz ve un hariç malzemeleri ekleyip karıştırın.Unu da azar azar ilave ederek yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.Son olarak cevizi de ekleyip bir kez daha yoğurun ve nemli bir örtünün altında 40 dakika kadar mayalanmaya bırakın.Mayalanan hamurdan yuvarlak parçalar koparıp yağladığınız fırın tepsisine yerleştirin.Üzerine çırptığınız yumurtayı fırçayla sürün.180 derecede ısıttığınız fırına tepsiyi verip çörekler kızarana kadar pişirin. Mis kokulu Amasya Çörekleriniz hazır afiyet olsun.
- ELMA TATLISI
Amasya’nın ünlü misket elmasından yapılan bu mis kokulu tatlıyı denemediyseniz şiddetle tavsiye ederiz.Amasyanın en ünlü tatlılarından birisi olan bu lezzeti tabiî ki Amasyada denemelisiniz. Buna fırsatı olmayanlar için Elma Tatlısının tarifini siz değerli okurlarımıza bırakıyorum.
Elmaları soyup ortalarındaki çekirdekli kısımları çıkarın. Hepsini geniş bir tencereye yerleştirip göbeklerine birer kaşık şeker koyun. Vişne suyunu da tencereye ekleyin. Kaynamaya başladığında altını kısıp kapağını kapatın. Elmalar piştiğinde altını kapatıp kapağı kapalı halde ılınmasını bekleyin. Tabaklara aldığınız elmaların üzerine krem şanti sıkıp ceviz parçaları ekleyin. Son olarak tatlının suyundan gezdirip servis edin. Afiyet olsun.