ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDEN ‘TEKNOLOJİ ZİRVESİ’ - Amasya GazetesiAmasya Gazetesi

5 Kasım 2024 - 14:59

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDEN ‘TEKNOLOJİ ZİRVESİ’

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDEN ‘TEKNOLOJİ ZİRVESİ’
Son Güncelleme :

27 Mart 2019 - 10:34

727 views

Amasya Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğrenci topluluğu tarafından organize edilen Teknoloji zirvesinde sektör temsilcileri gençlerle bir araya gelerek tecrübelerini paylaştılar. ”Mesleki Bilgi Aktarımı” sloganıyla başlayan zirve Yeşilırmak Yerleşkesi konferans salonunda yapıldı. Programa Teknoloji Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ünal Kurt’un yanı sıra, akademisyenler, öğrenciler ve sektör temsilcileri yoğun ilgi gösterdi. Doç. Dr. Ünal Kurt Teknoloji Zirvesinin bir öğrenci organizasyonu olması sebebiyle çok kıymetli ve gençlerle sektörün profesyonellerinin buluşmasının öğrencilerin vizyonunu artırması açısından çok önemli olduğunu kaydetti.
Meslekte Ciddi Rekabet Var, Kendinizi Geliştirin
Teknoloji Zirvesi kapsamında gençlerle bir araya gelen Dijiled Görüntü Teknolojileri Firma Kurucusu Alper Tuğluer, görüntü sistemleri üreten bir firma ve bu konuda Türkiye’de üretim yapan tek firma olduklarını söyledi. Gençlere İngilizce öğrenmelerini ve tezlerine yönelik araştırma geliştirme yapmalarını ve bir alanda ihtisaslaşmalarını tavsiye eden Tuğluer; ”Üniversiteyi kazandık, diplomamızı alırız, hayata atılırız, diye rehavete kapılmayın; çünkü asıl hayat iş hayatına atıldığınızda başlıyor. Meslekte çok büyük rekabet var; bu rekabette öne çıkabilmek için ciddi bir çaba göstermeniz gerekiyor. Sizlere tavsiyem ikinci sınıftan itibaren İngilizce öğrenmeye başlayın ve çok iyi seviyeye getirmeye çalışın. Şu an temel bir eğitim alıyorsunuz, yine ikinci Sınıftan itibaren kendi yolunuzu seçin; yani elektrik üzerine mi gideceksiniz elektronik üzerine mi gideceksiniz karar verin. Üçüncü, dördüncü sınıfta seçtiğiniz branşa göre tezlerinizi oluşturun, stajını ona göre yapın. Üniversite hayatınızda özgeçmişinizi dolduracak yönde çalışmalarda bulunun. Acele etmeyin, basamakları teker teker teker çıkın, her şeyi öğrendim havasına girmeyin, çünkü öğrenme bir ömür boyu sürecek. Mutlaka seveceğiniz ilgi duyacağınız bir firmada işe başlayın.” dedi.
Çok İyi Eğitim Alıyorsunuz, Bunu İyi Değerlendirin
Bir diğer konuşmacı Amasya Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Temsilcisi Metin Ahsen Durusoy; ülkemizin ilk kez elektrikle 15 Eylül 1902’de İçel’in Tarsus ilinde buluştuğunu söyledi. Bundan on iki yıl sonra da elektriğin İstanbul’da kullanılmaya başladığını kaydeden Durusoy; Cumhuriyetin ilk yıllarında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün enerji üretimine ve AR-GE çalışmalarına çok önem verdiğini kaydetti. İlimiz Amasya’nın ise 1936 yılında elektrikle tanıştığını belirten Durusoy; ”Şu anda ırmak kenarında kafelerin bulunduğu yörede Siemens firması tarafından 100 KW gücünde bir termik santral kurulmuş, evlere üç lamba ve bir adet prize müsaade edilerek, onar ağaç direğine tek bir sokak lambası konularak elektrik verilmiştir.” cümlelerini kaydetti. Mesleğe başlaması ve iş tecrübelerini de gençlerle paylaşan Durusoy; ”Arkadaşlar ODTÜ ayarında çok mükemmel bir elektrik makineleri, elektronik ve güç elektroniği laboratuvarlarınız ve değerli hocalarınız var. Bu laboratuvarlardan mümkün olduğunca çok faydalanın. Derslerinize bir gün önceden hazırlanın. İş yaşamında mühendislik etik kuralarına azami özen gösterin. Amirlerinizle ve çalışma arkadaşlarınızla samimi diyaloglar kurun; onlarla ortak ve mantıklı çözüm arayışlarına girin. Her zaman toplum ve ülke menfaatlerini kişisel menfaatlerinizin üzerinde tutun, hırslarınıza yenilmeyin.” cümleleriyle konuşmasını tamamladı.
Asıl İş Sahada Öğreniliyor
EDAŞ’ta Proje Kontrolörü olarak çalışan Elektrik Mühendisi Mevanur Kızılçay da gençlerle tecrübelerini paylaşarak mühendislik eğitiminin çok keyifli bir eğitim olduğunu söyledi. İlk iş tecrübesine EDAŞ’ta bir şantiyede başladığını; iş tecrübesi anlamında buranın okul gibi olduğunu belirten Kızılçay; işe girildiği anda öğrenme yolculuğunun da başladığını ifade etti. Mühendis eğitiminde temek teknik ve mühendis gibi düşünmenin öğrenildiğini kaydeden Kızılçay; alanla ilgili tecrübelerin ise sahada kazanıldığını söyledi. Kızılçay; ”İlk işe girdiğinizde hiçbir şey bilmiyorum diye endişelenmeyin; azimli ve sebat sahibi olursanız kısa zamanda çok yol alabilirsiniz. Derslerinizi de ilerde hangi alanda çalışmak istiyorsanız ona göre seçebilirsiniz. Umarım çok mutlu olacağınız işlerde çalışırsınız ve meslek hazını sonun kadar alırsınız.” dedi.
Çalışmak İstediğiniz Alanı Bir An Önce Seçin
YEDAŞ Bakım Onarım Şefi Fatih Önder kurum olarak 7/24 bakım onarım çalışmalarını yürüttüklerini karanlıkları aydınlıklara çevirmek için çalıştıklarını kaydetti. Arızayı giderdikten sonra bir tuşa bakarak şehrin aydınlandığını gördüklerinde çocuk gibi sevindiklerini söyleyen Önder; gençlerden çalışmak istedikleri alanlarını bir an önce belirlemelerini istedi. İşini çok sevdiğini söyleyen Önder eğer mesleğinizi seviyorsanız devam edin sevmiyorsanız da ona göre bir yol belirleyin cümleleriyle gençlere tavsiyelerde bulundu.
Öğrenme Süreci Bir Ömür Boyu Sürecek
TEDx Konuşmacısı Murat Şen ise usta çırak ilişkisi üzerine bir konuşma yaparak; “Modern eğitim sadece elmanın varlığının bilgisini verir geri kalan kısım ise sizin kendinizin tamamladıklarıdır.” sözleriyle asıl eğitim sürecinin okul bittikten sonra başladığını ve öğrenme sürecinin hiç bitmediğini söyledi. Program sonunda katkılarından dolayı konuşmacılara fidan dikme sertifikası takdim edildi.

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.