'PROF. DR. FUAT SEZGİN'İN BİLİM TARİHİNE KATKILARI' - Amasya GazetesiAmasya Gazetesi

19 Nisan 2024 - 19:17

‘PROF. DR. FUAT SEZGİN’İN BİLİM TARİHİNE KATKILARI’

‘PROF. DR. FUAT SEZGİN’İN BİLİM TARİHİNE KATKILARI’
Son Güncelleme :

04 Nisan 2019 - 10:14

406 views

55. Kütüphaneler Haftası etkinlikleri kapsamında Amasya Üniversitesi Kütüphane Daire ve Dokümantasyon Daire Başkanlığınca ‘Prof. Dr. Fuat Sezgin’in Bilim Tarihine Katkıları’ konulu bir konferans düzenlendi. Dr. Öğretim üyesi Hasan Yerkazan’ın konuşmacı olarak katıldığı program İlahiyat Fakültesinde gerçekleştirildi. İslam bilimi ve teknoloji tarihi araştırmaları yapan, dünyanın önde gelen bilim insanlarından Prof. Dr. Fuat Sezgin’in hayatını gençlerle paylaşan Dr. Hasan Yerkazan; Sezgin’in, 24 Ekim 1924’te Bitlis’te dünyaya geldiğin, Erzurum’da ortaokulu ve liseyi bitirip 1943’te ise İstanbul’a geldiğini söyledi.
İstanbul Üniversitesi Şarkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nde alanında en tanınmış uzmanlardan Alman şarkiyatçı Helmut Ritter’in öğrencisi olan Sezgin’in yine Ritter’in tavsiyesi üzerine İslam bilimlerine yöneldiğini aktaran Yerkazan; Sezgin’in 2. Dünya Savaşı yıllarında altı ay eve kapanarak Arapça’yı anadili öğrendiğini belirtti. Daha öğrenciyken hocacıyla birlikte Süleymaniye Kütüphanesinde yazma eserler üzerine birlikte çalıştıklarını kaydeden Dr. Yerkazan; 1954 yılında Sezgin’in “Buhari’nin Kaynakları” konulu doktora tezini hazırlayıp sonrasında doçent olduğunu söyledi. Yerkazan; Sezgin’in bu çalışmayla hadis kaynağı olarak İslam kültüründe önemli bir yere sahip olan Buhari’nin, bilinenin aksine sözlü kaynaklara değil yazılı kaynaklara dayandığı tezini ortaya attığını belirtti. Yerkazan; ”Sezgin’e göre Endülüs’ün, Osmanlı’nın yani İslam medeniyetinin yükselişte olduğu 800 yıllık tarihi Batılılar görmek istemiyor ve Batı medeniyeti bu dönemdeki tüm gelişmeleri Antik Yunan’a bağlamak istiyor. Ama Fuat Sezgin Hoca buna karşı çıkarak Batı medeniyetinin bugünkü yükselişinin temellerinde 800 yıllık İslam medeniyetinin yattığını belirtiyor. Hoca bunu ispatlamak için hayatını bu bilgiye vakfediyor ve bunu da başarıyor. Günde çok az yiyerek içerek, uyuyarak 17 saat çalışıyor.” dedi.
Süryanice, İbranice, Latince, Arapça ve Almanca da dahil 27 dili çok iyi derecede bilen Prof. Dr. Fuat Sezgin’in 2008 yılında İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’ni kurduğunu ifade eden Dr. Yerkazan müzede Müslüman bilim insanlarının icat ve keşifleri, bilim tarihinin farklı alanlarındaki değişiminin kapsamlı bir şekilde ortaya konduğunu belirtti.
Gençlerden gelen soruları da cevaplandıran Dr. Hasan Yerkazan’a İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Recep Orhan Özel teşekkür ederek çiçek takdim etti.

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.