55. Kütüphaneler Haftası etkinlikleri kapsamında Üniversitemiz Kütüphane Daire ve Dokümantasyon Daire Başkanlığınca ‘Sürdürülebilir Kalkınmada Kütüphanelerin Rolü’ temasıyla bir dizi etkinlik düzenlendi. Bu etkinlikler kapsamında Üniversitemiz Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. M. Burak Bilgin bir sunum yaptı. Bilgin sunumunda sürdürülebilir kalkınmanın gelecek kuşakların ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak karşılanması temelinde bir model olduğunu söyledi.
‘Geride kimse kalmayacak’ hedefi ile oluşturulan sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşma sürecinde kütüphanelerin kilit rol oynadığını söyleyen Bilgin; ”Halkın bilgiye erişimi, onların yaşamlarını iyileştirebilecek bilinçte karar vermelerini sağlar. Herkes için zamanında ve gerekli bilgiye erişimi olan topluluklar; yoksulluk ve eşitsizliği ortadan kaldırmak, tarımı geliştirmek, kaliteli eğitim sağlamak ve insanların sağlığını, kültürünü, inovasyonunu desteklemek için daha iyi konumlandırılmışlardır.” dedi.
Kütüphanelerin insanların hayatlarını iyileştirme noktasında çeşitli fırsatlar sunduğunu söyleyen Doç. Dr. Bilgin; ”Sürdürülebilir kalkınmanın en temel yapıtaşı toplumdur. Bu nedenle kütüphaneler merkezine kaynakları değil insanı almalıdır. Bir toplumun refahı dayanışmaya bağlıdır ki kütüphaneler bulundukları yerde toplumsal dayanışmayı güçlendirmeye elverişli kamusal alanlardır. Toplumsal bağların güçlü olması ülkenin ya da bölgenin; doğal afetler, kriz, savaş, göç gibi planlanamayan bir olumsuzlukla karşılaşması durumunda dayanıklı olmasını sağlar. Şunu unutmamak gerekir ki her toplum kendi ihtiyaçlarını kendi içinde karşılayacak güce sahiptir.” ifadelerini kullandı.
Bilgin şöyle devam etti:
”Toplumun yerel kaynaklarla kendine katma değer oluşturması kapsamında en önemli uygulama gönüllülüktür. Kütüphane gönüllülüğü uzmanların kütüphanelerde doğru bilgiyi aracı olmaksızın toplumla buluşturması noktasında önemlidir, Sağlık gibi konularda kütüphanelerin önleyici hizmetlere aracılık etme özelliği de ön plana çıkmaktadır. Toplumun farklı konularda bilgilendirilmesi, özellikle dijital eşitsizliğin toplumdaki eşitsizliği yeniden üretmekle kalmayıp derinleştirdiği günümüzde bireyin yaşam için gerekli Olan “know-how” geliştirmesine katkı sağlamaktadır.
Kütüphanelerin, sürdürülebilir bir toplum oluşturmayı amaç edindiklerinde çok ciddi bir hareketin katalizörü olacağını biliyoruz. Bu nedenle, ülkemizin her yerinde topluma bilgi sunan kütüphanelerimizin sürdürülebilir kalkınma ve BM 2030 Gündemi ile on yedi hedefe ilişkin bilgilendirilmesi, bu tema kapsamında kütüphanelerin ulusal kalkınmaya çok yönlü etkisinin altının çizilmesi, bilgi toplumu oluşturulmasında ulusal politikalar ve gönüllülük mevzuatı gibi konulan gündeme gelmesinin yararlı olacağı düşünülmektedir.”
Gençlerde çok kitap okumalarını isteyen Bilgin, kendisinin ilk okuduğu kitabın Cin Ali serisi olduğunu ve okuma alışkanlığını çocukluğunda kazandığı için kitap okuma alışkanlığını halen artarak devam ettiğini söyledi.