SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMADA KÜTÜPHANELERİN ROLÜ - Amasya GazetesiAmasya Gazetesi

22 Kasım 2024 - 21:00

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMADA KÜTÜPHANELERİN ROLÜ

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMADA KÜTÜPHANELERİN ROLÜ
Son Güncelleme :

03 Nisan 2019 - 13:02

329 views

55. Kütüphaneler Haftası etkinlikleri kapsamında Amasya Üniversitesi Kütüphane Daire ve Dokümantasyon Daire Başkanlığınca ‘Sürdürülebilir Kalkınmada Kütüphanelerin Rolü’ temasıyla bir dizi etkinlik düzenlendi. Bu etkinlikler kapsamında kütüphane hizmetlerinin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkısı, toplumsal farkındalık, gönüllülük, yeşil kütüphaneler, kurumlar arası iş birliği, sosyal kalkınma ve kültürel miras konuları ele alındı. Bu etkinlikler çerçevesinde Amasya Valiliği iş birliğiyle Saraydüzü Kışla Binası konferans salonunda düzenlenen programda Amasya Bayezid İl Halk Kütüphanesi Müdürü Mustafa Gül ve Amasya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mehmet Yapıcı birer konuşma yaptı. Programa Vali Yardımcısı M. Ercan Aslantaş, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemal Polat, kamu kurum kuruluş amirleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Okumak Bir Hayat Tarzı Olmalı
Amasya Bayezid İl Halk Kütüphanesi Müdürü Mustafa Gül, Kütüphaneler Haftasının amacını kütüphaneleri daha iyi tanıtmak ve kütüphanelerden daha çok istifade edilmesini sağlamak olarak özetledi. Öğrenmenin ve okumanın önemine dikkat çeken Kütüphane Müdürü; ‘’Çocuklarımıza, gençlerimize kitap okuma zevki ve alışkanlıklarını kazandırmadıkça, okumayı hayatımızın bir parçası haline getirmedikçe sürdürülebilir bir kalkınmayı sağlamamız ve muasır medeniyetler seviyesine ulaşmamız mümkün değildir.’’ dedi.
Gençlerimizin Geleceğini İpotek Altına Almayalım
Amasya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mehmet Yapıcı ise sunumunda ‘sürdürülebilir kalkınma kavramı’nı ‘Gelecek kuşakların kendi ihtiyaçlarını karşılayabilme olasılığını koruyarak bugünkü kuşakların ihtiyaçlarını karşılayabilen kalkınma olarak tanımlanmaktadır.’ sözleriyle açıkladı. Sürdürülebilir kalkınmanın sosyolojik, ekonomik, ekolojik, mekânsal ve kültürel boyutları olan bir kavram olduğunu söylen Yapıcı; dünyanın doğal kaynaklarını bilinçli olarak tüketilmesi gerektiğini; her bilinçsiz tüketimin gelecek kuşakların haklarını çalmak anlamına geldiğini belirtti. Yapıcı; gelecek kuşakların bu gidişe ‘dur’ demesi gerektiğinin altını da önemle çizdi.
Dünyada kişi başına düşen yeşil alan miktarının minimum 9 metre kare olduğunu söyleyen Öğretim Görevlisi Yapıcı; bu miktarın normalde 15 metre kare olması gerektiğin kaydetti. İstanbul’da kişi başına düşen yeşil alanın 4 metre kare, Amasya’da ise 5.76 metre kare olduğunu belirten Yapıcı; ‘’Amasya’da yaşıyoruz, Amasya’mızı seviyoruz. Bunun için şehrimizi yönetenlerden, protokol üyelerinden daha çok yeşil alan talep etmeliyiz. Örneğin il Milli eğitim Müdürümüzden okullarımızın yeşil alanlarının artırılması noktasında yardım talep edebiliriz. Okullardaki beton alanların yeşile dönüştürülmesi için talepte bulunabilirsiniz. Bu şunun için önemli; zira gezegenimizin akciğeri yeşil alanlardır. İnsanda nasıl akciğer zayıfladığında yaşam döngüsü bozulursa; gezegenimizin de yeşil alanları azaltılıp tahrip edildiğinde ömrü kısalır. Bu da gençliğin geleceğini ipotek altına almak demektir.’’ ifadelerini kullandı.
Sürdürülebilir Kalkınmada Kütüphanelerin Rolü bağlamında da projeler geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Yapıcı, bu projelerin başında ise ‘yeşil kütüphaneler’in geldiğini söyledi. Kütüphanelerin sadece bilgi edinme yerleri olmadığını; kütüphanecilik anlayışının da dönüşerek buraların artık bir paylaşma, sosyalleşme alanı olarak da öne çıktığını söyleyen Yapıcı, tüm bunları başarmak için ise iş birliğinin şart olduğunu sözlerine ekledi. Program sonunda Vali Yardımcısı M. Ercan Aslantaş, Amasya Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemal Polat katkılarından dolayı Öğretim Görevlisi Mehmet Yapıcı’ya teşekkür ederek çiçek ve fidan dikme sertifikası takdim ettiler.

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.