Hollanda ve Amasya arasında tarım iş birliği - Amasya GazetesiAmasya Gazetesi

22 Kasım 2024 - 09:01

Hollanda ve Amasya arasında tarım iş birliği

Hollanda ve Amasya arasında tarım iş birliği
Son Güncelleme :

23 Mart 2022 - 13:16

620 views

Hollanda ve Amasya tarım alanında yapılacak iş birliği için toplantı yapıldı. Hollanda ve Türkiye arasında tarım ve diğer sektörlerde yapılacak olan işbirliği için toplantı yapıldı.Ticaret ve Sanayi Odasında gerçekleşen toplantıya Amasya Valisi Mustafa Masatlı, Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı, Hollanda Ankara Büyükelçi Yardımcısı Erik Weststrate ile beraberindeki heyet,Türk Hollanda Dostluk Derneği (TÜHOD) Yönetim Kurulu Başkanı Edip H. Aktaş, Amasya STK temsilcileri, tarım ve hayvancılık sanayicileri ile iş insanları katıldı. Toplantının açılışında Hollanda’nın Ankara Büyükelçi Yardımcısı Erik Weststrate ile Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı birer konuşma gerçekleştirdiler. Amasya Valisi Mustafa Masatlı toplantıda yaptığı konuşmada şunları ifade etti: “Sizler de çok iyi bilirsiniz ki ilk insandan bu yana, insanın birincil derecedeki ihtiyacı yeme içme ihtiyacıdır. Bunu biz en yakın zamanda salgınla beraber görmüş olduk. Beslenmenin, üretmenin, tarımın dünya ölçeğinde ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya çıktı.

İlk insandan bu zamana, insanlar ekmiş, biçmiş, yetiştirmiş, üretmiş ve sürekli ürünlerini çeşitlendirerek günümüze kadar gelmişlerdir. Bu süreçteki temel anlayış şu olmuştur; birim alandan ne kadar çok verim alırız, birim alanın rantabilitesi ve öngörülebilirliği nasıl yükseltilebilir, ürünümüzü nasıl çeşitlendirebiliriz ya da hangi ürünü en verimli ve en kârlı şekilde nerede nasıl yetiştirebiliriz. İşte bütün bu arayış içerisinde devletlerde kendilerine tarım politikaları belirlemişlerdir. Bizim Devletimiz de tarımla ilgili Cumhuriyetin kuruluşundan bugüne, karasabandan günümüzdeki artık GPRS ile idare edilen traktörlere varana kadar, her karış toprağa kaç tane tohum ekileceğine ve hangi miktarda ilaç verileceğine kadar yol kat etmiştir. Dolayısıyla tarımda makineleşmeyle beraber diğer taraftan ilaçlama, bakım, sulama, bunların hepsi artık tarımda dünyada konuşulabilir ve konuşulması gereken konular olarak ortaya çıkmaktadır. Bu bakımdan bizlerde ilimizde yapılan tarımı en modern şekilde yapmak için her türlü iş birliğini gerçekleştirmek durumundayız.

İlimiz yüzölçümü olarak Türkiye ölçeğinde küçük bir ildir; 5701 km2’dir. Ancak tarımsal verilerimize bakıldığında gerçekten bu kadar az alanda ne kadar çok tarımsal üretim yaptığımız da dikkat çekecektir. Bununla beraber hayvancılıkla ilgili özellikle Suluova merkezli olarak önemli bir potansiyele sahip olduğumuzu ve bu potansiyelimizi yavaş yavaş kullanmaya başladığımızın altını çizmek isterim. Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgemiz Türkiye’nin en büyük ihtisas organize sanayi bölgelerinden biridir ve Türkiye’nin ilkidir. En son yapmış olduğumuz genişlemeyle beraber, altyapı çalışmalarına da başlıyoruz, Avrupa’nın en büyüklerinden bir tanesi olacaktır. Mevcutta 10.000 büyükbaş hayvan bulunmakta, bunun yanında entegre bir organize sanayi bölgesi olması bakımından günlük 400 baş hayvan kesim merkezi ve bununla beraber etin işlenmesi söz konusudur. Türkiye ve yurtdışından yeme içme sektörlerinin çok büyük oranda et temini buradan yapılmaktadır.

Hayvan yetiştirmeden kaynaklı metan gazından dolayı emisyon söz konusu olmaktadır. Hayvan gübresinden kaynaklı bir emisyon durum ortaya çıkmakta. Emisyon hava kirliliğine yol açıyor, dolayısıyla bu çevresel durumları bizim değerlendirmemiz gerekiyor. Diğer taraftan organize sanayi bölgemizdeki gübrelerin işlenmesi konusudur. Şu anda bu gübreleri işleyen biyogaz firmamız bulunmakta ve 6.65 MW elektrik üretimi yapılmaktadır. Bunun yanında gübre üretimi yapılmaktadır. Kısacası biz, her şeyi en verimli ve kârlı bir şekilde yapmak zorundayız.

Her ülkenin konumu, durumu, pozisyonu, Ar-Ge’si, inovasyonu aynı seviyede değildir. Biz en iyi, en doğru, en fazla üretim yapacağımız, en fazla gelir ve ürün elde edeceğimiz yöntemi, metodu neyse onu yapmak zorundayız. Bu bakımdan her zaman ve her şekilde karşılıklı olarak iş birliğine açığız.

Ben bu toplantının Amasya ilimiz açısından önemli ve anlamlı olduğunu düşünüyorum. Bu toplantının başta ülkemiz olmak üzere Amasya’mıza hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.” Toplantının devamında Amasya ve Hollanda arasında yapılacak tarım iş birliği konusunda fikir alışverişi yapıldı.

EN ÇOK KAZANANLAR

EN ÇOK KAYBEDENLER

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN